Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un ramader del Pallars Sobirà, el primer de Catalunya que comercialitza llet d'euga

Un ramader del Pallars Sobirà, el primer de Catalunya que comercialitza llet d'euga

Aquesta llet és la que més s'assembla a la materna i conté altes dosis de nutrients beneficiosos per a l'organisme
Jordi Baró munyint la llet de les seves eugues (ACN/Marta Lluvich)
25/11/2015 09:30

Jordi Baró, un ramader del Pallars Sobirà, s'ha convertit en el primer de Catalunya i un dels pocs de l'Estat a comercialitzar llet d'euga, a través de l'empresa Ecopirinenc, formada per dos socis. Baró té una explotació de cavalls i vist el poc rendiment que treu amb els pollins va decidir diversificar el negoci i vendre llet d'euga.

Aquesta llet és la que més s'assembla a la llet materna i conté altes dosis de nutrients beneficiosos per l'organisme. Jordi Baró cada matí es desplaça al camp on les eugues pasturen i les muny al mateix prat. Aquesta operació la repeteix a mitja tarda. Diàriament extreu uns 10 litres de llet de cinc animals, la resta és per alimentar els poltres. Una vegada s'extreu la llet de l'euga, es porta en una sala blanca i es congela. La llet es ven congelada. Baró explica que es tracta d'una llet totalment natural donat que els animals solament mengen herba dels prats del Pallars. La bona alimentació de les eugues augmenta la qualitat de la llet.

Aquesta llet es pot adquirir posant-se en contacte amb Ecopirinenc i aviat a través d'internet. Les properes setmanes també la començaran a vendre en una botiga de Barcelona i en un altre local que obriran a Sort.

Ester Estany, enginyer tècnic agrícola i responsable d'Eugamare ha explicat a l'ACN que la llet d'euga té reconeguts efectes de desintoxicació i depuració de l'organisme, regeneració de la flora intestinal i del metabolisme i reconstitució del sistema immunitari. Estany afegeix que està indicada en casos de trastorns intestinals i digestius, trastorns hepàtics, alteracions de la pell i com a teràpia de suport a tractaments contra el càncer.

El cavall és un animal monogàstric (només té un estómac) i això significa que tots els nutrients se segreguen directament a la llet, ha explicat Estany. Un dels requisits imprescindibles perquè aquest producte doni el seu màxim rendiment és que les eugues estiguin en semillibertat i s'alimentin bé, dos característiques a les que responen els exemplars de Jordi Baró.

En petites dosis aporta una sèrie de beneficis sobre determinades patologies, el que podria parlar-se d'aliment funcional i nutricèutic. És un aliment funcional perquè és un producte alimentari que gràcies a la seva qualitat biològica (bioquímica) dels seus components, atorga beneficis per a la salut més enllà de la nutrició bàsica. A cada pot de llet (75 centilitres) hi ha tres racions i costa uns 8 euros. La llet es ven congelada.

Mostrar formulari de contacte