Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Un registre permetrà investigar el càncer al Pirineu

Un registre permetrà investigar el càncer al Pirineu

Ja s’ha iniciat la recollida, validació i investigació de nous casos d'aquesta malaltia i, a final del 2015, es disposarà dels primers resultats Boi Ruiz destaca que l'estudi indicarà la incidència i factors de risc a tota la demarcació de Lleida
Consorci Sanitari - Boi Ruiz
04/02/2015 10:59

El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Boi Ruiz, ha anunciat aquest dimarts la creació i posada en marxa d’un nou Registre de Càncer Poblacional (RCP) a la demarcació de Lleida que permetrà conèixer, per primera vegada a les comarques pirinenques i de la Plana, la incidència i factors de risc d'aquesta malaltia.

Catalunya disposa de dos seguiments d’aquestes característiques, als que se sumarà el de Lleida. La Unitat d’Epidemiologia de la Regió Sanitària lleidatana ja és l'encarregada des de fa uns mesos de la recollida, validació i investigació de casos nous de càncer i l'anàlisi epidemiològica i distribució d'aquesta malaltia a la demarcació.

La informació obtinguda, amb dades estandarditzades, tindrà diferents utilitats. Per una banda, tenint en compte el vessant assistencial, permetrà avaluar els resultats de l'assistència i les taxes de supervivència del càncer. D’altra banda, des del punt de vista de la recerca i la salut pública, es podran investigar, entre altres, els factors de risc. Es preveu que es pugui disposar dels primers resultats a finals d'aquest any.

Aquesta informació serà possible gràcies a la col·laboració de les diferents fonts d’informació que es troben a la demarcació de Lleida i que van subministrant amb fluïdesa i qualitat les dades demanades pel Registre, mantenint-se en tot moment les normes de confidencialitat exigides per la legislació actual.

Reunió del Consell de Salut

El conseller va presidir ahir dimarts a Lleida el Consell de Salut, que va comptar també amb l’assistència el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu. El Consell de Salut és l’òrgan de participació comunitària de la Regió Sanitària i està format per quatre representants de la Generalitat de Catalunya, dos representants dels consells comarcals, dos representants dels ajuntaments, dos representants de les organitzacions sindicals més representatives en l’àmbit territorial de la Regió, dos representants de les organitzacions empresarials més significatives en l’àmbit territorial de la Regió, dos representants de les associacions de consumidors i usuaris més significatives en l’àmbit territorial de la Regió i dos representants de les corporacions professionals sanitàries de Catalunya.

Nova protesta de la Marea Blanca

D'altra banda, mig centenar de membres de la Marea Blanca s'han concentrat aquest dimarts davant els Serveis Territorials de Salut a Lleida amb motiu de la nova visita del conseller de Salut a Lleida. Recorden que fa un any Boi Ruiz va visitar la ciutat per anunciar un Consorci que "molts agents polítics i socials de Ponent van definir com una declaració de guerra a la sanitat pública de les nostres comarques". Onze mesos de mobilitzacions després, expliquen, "una majoria ciutadana ha denunciat que aquest projecte encamina la privatització de la nostra sanitat pública". "Més de 300 accions i actes, dos manifestacions i 38.575 signatures han denunciat que CiU vol trossejar l'Institut Català de la Salut com a pas previ a introduir capital privat i posteriorment privatitzar-lo totalment", asseguren des de la Marea Blanca.

Mostrar formulari de contacte