Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Una artesana del Pallars tenyeix a mà llana i seda amb plantes del Pirineu català

Una artesana del Pallars tenyeix a mà llana i seda amb plantes del Pirineu català

Els principals tints que utilitza els obté de nous, cebes i ortigues Lina Ratia aconsegueix una àmplia gamma de colors
09/11/2011 12:30

La Lina Ratia és una artesana del Pallars que des de fa anys es dedica a fer sabons artesans. Aquest any ha començat a tenyir roba amb tints naturals. Es tracta de plantes del Pirineu català com el noguer, la ceba, l'ortiga o la rogeta (rubia pelegrina). Aquesta artesana tenyeix llana d'ovella i seda natural.

Lina Ratia experimenta amb les plantes que té més a prop de casa amb l'objectiu d'aconseguir una gamma de colors "pallaresa". Ratia afirma que "no inventa res" i que es tracta de recuperar tècniques que feien servir antigament la gent de la zona. Aquesta artesana assegura que "en aquesta feina cal ser previsora, ja que les plantes que necessita no es troben durant tot l'any".

Els primers productes tenyits a mà amb tints naturals que ha tret al mercat són mocadors de seda tenyits amb plantes del Pallars i madeixes de llana d'ovella xisqueta, raça autòctona del Pallars. Les llanes tenyides les subministra a l'Obrador Xisqueta.

Els colors que aconsegueix són diversos: ataronjats molt pujats de to, similars al color teula (rogeta), grocs i verds (ortiga); marrons (noguer) i ataronjats i grocs (pela de ceba).

Tot i així, l'artesana confessa que no pot aconseguir tots els colors amb plantes del Pallars. És per això que porta plantes d'altres zones o països, tot i que mira que no estiguin en extinció o que no se'n faci un aprofitament poc sostenible.

Els mocadors i les madeixes de llana que tenyeix Lina Ratia es poden adquirir a Barcelona i algunes botigues del Pallars.

  • Lina Ratia
  • Lina Ratia - Mocadors

Mostrar formulari de contacte