Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Una cinquantena d'entitats socials de Barcelona donen suport a Stop JJOO

Una cinquantena d'entitats socials de Barcelona donen suport a Stop JJOO

Entre aquests col·lectius hi ha el Sindicat de Llogateres, la FAVB, la CUP, Procés Constituent i diversos grups ecologistes o contraris a projectes econòmics. A l'acte han avançat que preparen autocars des de l'Àrea Metropolitana per anar a la manifestació del 15 de maig a Puigcerdà

Presentació del manifest d'entitats socials de Barcelona contra els Jocs d'Hivern (Foto: ACN)
Presentació del manifest d'entitats socials de Barcelona contra els Jocs d'Hivern (Foto: ACN)
28/04/2022 18:50

Una cinquantena d'entitats i associacions veïnals i socials de Barcelona han mostrat aquest dijous el seu suport a Stop JJOO, amb una concentració a la plaça de Sant Jaume de la capital catalana. Aquests col·lectius subscriuen el posicionament de la plataforma segons la qual organitzar uns Jocs Olímpics d'Hivern al Pirineu l'any 2030 "no beneficia el territori, sinó les elits", i opinen que això ja ha passat anteriorment amb els Jocs Olímpics de Barcelona 1992 (dels quals la Seu d'Urgell en va ser subseu) i el Fòrum de les Cultures del 2004. En aquest sentit, també es mostren en contra de molts altres esdeveniments o infraestructures que actualment estan en projecte o en execució arreu de Catalunya.

A més, en aquest acte les entitats barcelonines han fet una crida a pujar a Puigcerdà el 15 de maig vinent, per assistir a la manifestació contra la candidatura olímpica, i fins i tot han avançat que estan organitzant "autobusos" per anar-hi des de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Trini Cruzado, del Sindicat de Llogateres, ha equiparat els Jocs amb altres projectes als quals s'hi oposen frontalment. Entre aquests, ha esmentat les ampliacions del Port de Barcelona i dels aeroports del Prat i de Girona, el circuit de Montmeló, el Museu Hermitage (descartat pel rebuig de l'Ajuntament de Barcelona), el BCN World a Tarragona i la Copa Amèrica de Vela a Barcelona el 2024, i fins i tot esdeveniments ja celebrats com ara els Jocs Olímpics de Barcelona 1992, el Fòrum 2004 i els Jocs del Mediterrani de Tarragona 2018. Segons aquestes entitats, aquests esdeveniments o infraestructures "promouen l'economia del monocultiu i no responen als interessos del territori, ignoren les necessitats de la ciutadania i expulsn el veïnat dels seus barris, a més de perjudicar els ecosistemes naturals".

A l'acte també hi ha participat el portaveu d'Stop JJOO, Bernat Lavaquiol, que ha reiterat que el principal retret a la candidatura dels Jocs segueix sent la "poca transparència". El també regidor de la CUP a la Seu d'Urgell creu que cal "un pla que doni respostes" als habitants dels Pirineus i que garanteixi "habitatge i treball estable i de qualitat", a més d'escoles, transport públic i connexió entre pobles i valls, entre d'altres. Lavaquiol creu que es vol potencial el que qualifica de "monocultiu del turisme de neu, amb una marca turística ja coneguda i que dificulta que es potenciïn altres sectors econòmics com l'agricultura i la ramaderia extensiva i ecològica o la petita indústria". A més, tem que acollir uns Jocs podria encarir el preu de l'habitatge. I hi ha afegit que "el Pirineu va a la deriva, sense rumb ni cap projecte o solució", i que les infraestructures necessàries s'han de fer "sense el xantatge d'haver d'acceptar els jocs olímpics".

Volen "desbordar Puigcerdà" el dia 15

Les entitats barcelonines han dit que el 15 de maig volen "desbordar Puigcerdà", amb l'organització d'autocars per assistir a la manifestació des de l'Àrea Metropolitana, i creuen que aquest fet els servirà per "donar el tret de sortida definitiu" a la campanya contra els Jocs, de cara a la consulta del 24 de juliol en què han de votar els habitants del Pirineu.

Entre les signants hi ha diverses assemblees i sindicats de barri, sindicats d'habitatge, la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona, ateneus populars, CDR, la CUP, Procés Constituent, el Consell de Joventut de Barcelona, DEPANA, Plataforma per la Qualitat de l'Aire, Ecologistes en Acció, Fridays for Future, Revolta Escolar, Iaioflautes, els sindicats IAC i Intersindical, Justícia i Pau, Lafede.cat, Mercats de Pagès, Zeroport, SOS Baix Llobregat i SOS l'Hospitalet, entre altres. En aquest sentit, tot i que totes elles tenen la seu a fora del Pirineu, aquest dijous han defensat que "el futur dels Pirineus no s'ha de decidir als despatxos de Barcelona".

Mostrar formulari de contacte