Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Una cooperativa compra una finca amb 23 hectàrees a Baix Pallars per desenvolupar-hi habitatge en cessió d'ús

Una cooperativa compra una finca amb 23 hectàrees a Baix Pallars per desenvolupar-hi habitatge en cessió d'ús

Els impulsors volen incentivar-hi la gestió comunitària de les terres, per dur-hi a terme una agricultura basada en l'autosuficiència. L'adquisició s'ha fet per 270.000 euros, amb el suport de la fundació La Dinamo i Coop57
26/07/2022 18:35

La cooperativa CopSant ha comprat una finca edificada al Pallars, que engloba 23 hectàrees de terreny, amb l'objectiu d'impulsar-hi un projecte d’"habitatge cooperatiu en cessió d’ús" i un banc de terres. Els seus impulsors asseguren que volen oferir-hi "habitatge digne" i alhora "incentivar la gestió dels terrenys perquè gent del territori pugui desenvolupar activitats de ramaderia regenerativa, producció agroecològica o apicultura ecològica, entre d'altres".

CopSant ha formalitzat el procés de compravenda aquest dijous passat, dia 21, per un import de 270.000 euros. El pagament preveuen fer-lo mitjançant un préstec concedit per l'entitat Coop57. L'espai és la finca coneguda com a Casa Cossant i està ubicada al poble de Balestiu, al municipi de Baix Pallars. A banda de facilitar-hi habitatge, volen desenvolupar-hi "activitats agrícoles i ramaderes d’autosuficiència", que afavoreixi la "sobirania alimentària i energètica". Volen oferir així una alternativa "en comarques del Pirineu com el Pallars Sobirà" que, segons el seu punt de vista, "s’han vist abocades les darreres dècades a canviar el seu model econòmic, per la pressió del turisme i un augment de segones residències que han portat a un retrocés del sector primari".

En aquesta mateixa línia, des de la cooperativa volen desenvolupar-hi "projectes d’educació ambiental on, a través de tallers, es puguin donar a conèixer d'altres tipus de ramaderia, agricultura i gestió silvícola" que considerin com "més afins i respectuosos amb el medi natural".

La compra s'ha fet amb l'assessorament de La Dinamo, una fundació privada que fomenta el model d'habitatge cooperatiu en cessió d'ús. Anteriorment, ambdues entitats ja han col·laborat en d'altres operacions per a la "recuperació de sòl privat", com ara la finca La Titaranya, a Valls, o La Raval, a Manresa. El seu objectiu, afirmen, és "guanyar terreny a l’especulació, perquè (el terreny) passi a ser gestionat comunitàriament. Per això, aposten pel manteniment de la propietat cooperativa i l’ús social i compartit tant dels espais com dels habitatges al llarg del temps, per "desmercantilitzar i socialitzar patrimoni amb un alt contingut social i mediambiental, en benefici de la comunitat i d’entitats d’economia social i solidària". També pretenen "que aquest no pugui entrar en lògiques especulatives en un futur".

Aquest projecte se suma a les cooperatives d’habitatge de La Tremolina -que gestiona quatre habitatges a Gerri de la Sal- i d'Envall (a la Pobleta de Bellveí); aquesta última, també sòcia de Coop57.

  • Membres de la cooperativa Copsant, que ha comprat una finca amb 23 Ha a Baix Pallars
  • Imatge de la finca que CopSant ha adquirit al municipi de Baix Pallars (Foto: CopSant)

Mostrar formulari de contacte