Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Una esllavissada de roques afecta la carretera de Castellbò

Una esllavissada de roques afecta la carretera de Castellbò

La pluja dels darrers dies incrementa el risc de despreniments a les carreteres del Pirineu. Des de divendres ja s'ha recollit més de 170 l/m2 a Espot i 146 al pic de Salòria, en tots dos casos en forma de neu. A Tuixent ja sumen 74 l/m2

29/04/2024 20:20

Una esllavissada ha afectat aquest dilluns la carretera de Castellbò. Tal com han pogut constatar usuaris que circulaven per la via, un conjunt de roques s'ha precipitat contra la calçada en un punt amb pendent pronunciat als laterals.

Les pedres de grans dimensions han ocupat una part de la via -que no té línia de separació de carrils- i una d'elles ha anat a parar fins a l'altre extrem, a tocar de la tanca de protecció. No es té constància que la caiguda hagi causat danys materials o personals, més enllà de la necessitat que els responsables del manteniment de carretera retirin ara el material acumulat a la zona, on els testimonis presencials han observat que hi ha perill d'una nova esllavissada, perquè el mur natural del costat de la via està inestable. 

L'incident s'ha produït després que ja s'acumulen tres dies de pluja constant tant a la vall de Castellbò com arreu del Pirineu català i d'Andorra. Aquests episodis solen derivar en despreniments de roques, per la qual cosa, com ja és habitual en aquests casos, cal circular amb precaució per carreteres situades a tocar de muntanyes amb pendent pronunciat. Aquest dilluns també s'ha notificat esllavissada en alguns punts del, al Pallars, com per exemple a la carretera C-13 al municipi de Talarn o a la C-28 a la Guingueta d'Àneu.

Més pluja

Una altra conseqüència, aquesta més positiva, de les darreres pluges és que el riu de Castellbò baixa amb molt més cabal de l'habitual, després que ha començat a rebre molta aigua dels seus afluents. El mateix està passant amb molts altres rius del Pirineu.

I és que, segons el balanç provisional que ha fet el Servei Meteorològic de Catalunya, des de divendres passat diversos observatoris del Pirineu ja han acumulat desenes de litres d'aigua fruit d'aquestes pluges. Fins aquest migdia el registre més alt de tot Catalunya seguia sent el de la cota 2.500 d'Espot, amb 171 l/m2 (un centenar d'ells entre divendres i dissabte). El segueix el pic de Salòria (146). També són remarcables les dades -encara provisionals- de Núria (79 l/m2), Tuixent (74), la Bonaigua (70), Ulldeter (62), Sant Julià de Cerdanyola (52), Tremp (47) o Das (32), d'entre molts altres.

Un metre de neu nova a Certascan i 89 cm a Boí Taüll

En els primers casos, a més a més, la precipitació ha estat en forma de neu, cosa que ha fet que ara hi hagi acumulacions pròpies de ple hivern en molts punts del vessant nord del Pirineu català i d'Andorra. Per exemple, a Certascan aquesta abundant pluja s'ha traduït en un metre (100 cm) de neu nova; i a la cota 2.500 de Boí Taüll, 89 centímetres. En aquest balanç de neu, també destaquen novament les dades d'Espot (62 cm), el port de la Bonaigua (53), el pic de Salòria (41) i, ja amb menys quantitat, Prat d'Aguiló (17), Ulldeter (17), Port del Comte (10), Malniu (9) i Núria (6).

Tot plegat ha fet que els cims del Pirineu recuperin un aspecte plenament hivernal -que, de fet, enguany no han tingut en molts moments de l'hivern- i que alguns aficionats a l'esquí de muntanya o de travessa hagin aprofitat per fer una inesperada i benvinguda sortida a la neu, a les portes del mes de maig.

 

 

  • Esllavissada de roques a la carretera de Castellbò (Foto cedida per Albert Arellano)
    Esllavissada de roques a la carretera de Castellbò (Foto cedida per Albert Arellano)
  • El refugi de Certascan, envoltat de la neu que seguia caient aquest dilluns (Imatge: Webcam Projecte 4 Estacions)
    El refugi de Certascan, envoltat de la neu que seguia caient aquest dilluns (Imatge: Webcam Projecte 4 Estacions)

Mostrar formulari de contacte