Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Una exposició a l'Arxiu Comarcal de Sort explicarà una recerca sobre les històries de les dones ramaderes al Pirineu

Una exposició a l'Arxiu Comarcal de Sort explicarà una recerca sobre les històries de les dones ramaderes al Pirineu

La mostra visual 'Dones i muntanyes en moviment' es podrà visitar del 6 de desembre al 5 de gener

Exposició 'Dones i muntanyes en moviment'
Exposició 'Dones i muntanyes en moviment'
27/11/2019 14:14

L'Arxiu Comarcal de Sort acollirà del 6 de desembre al 5 de gener l'exposició 'Dones i muntanyes en moviment', el relat visual d'una recerca antropològica sobre les històries de les dones ramaderes al Pirineu actual. La mostra, a càrrec del Centre d'Art i Natura de Farrera i la Càtedra d'Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la Universitat de Vic, utilitzarà diferents disciplines artístiques per mostrar els rostres i parlar de les maneres d'entendre i viure el món de les dones ramaderes, pageses i artesanes a l'alta muntanya del segle XXI.

L'exposició inclourà les il·lustracions de les pallareses Vanesa Freixa, Cesca Gelabert i Rosa Vilalta, a més de fotografies de David Tarrasón i un còmic de Martina Manyà, amb guió de Federica Ravera. El comissari de l'exposició és Lluís Llobet, del Centre d'Art i Natura de Farrera.

Les imatges aniran acompanyades de breus relats de les dones que, amb el seu testimoni, volen donar a conèixer el valor dels seus oficis, els canvis que han experimentat i el seu futur. Federica Ravera, impulsora del projecte, explica a l'ACN que "és un privilegi haver tingut l'oportunitat de caminar amb aquestes dones, treballar al seu costat al llarg de les estacions i escoltar-les davant del foc mentre m'explicaven com és el seu dia a dia".

Reflexions

El guió té com a referent reflexions que vénen de l'eco-feminisme i que es tradueixen en una intenció de la investigadora de construir qui té i d'on ve el coneixement. També es concep les dones com el pal de paller de la societat pirinenca. "Com a guardianes d'antics coneixements aquestes dones teixeixen noves relacions i projecten innovacions socioeconòmiques, tot adaptant-se a una muntanya en moviment", assenyalen els organitzadors.

Mostrar formulari de contacte