Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Una exposició recorda els cent anys d’excavacions de dinosaures a Catalunya

Una exposició recorda els cent anys d’excavacions de dinosaures a Catalunya

La mostra, que es troba a Talarn fins al 20 de juny, itinerarà per diversos punts de la geografia catalana on s’han trobat restes de dinosaures, així com per museus de temàtica paleontològica

Exposició 'Dinosaures de Catalunya: un segle de descobertes', a Talarn (Foto: Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont)
Exposició 'Dinosaures de Catalunya: un segle de descobertes', a Talarn (Foto: Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont)
16/06/2016 14:45

Amb motiu del centenari de la primera troballa de restes de dinosaure a Catalunya, l’Associació Geoparc Conca de Tremp‐Montsec, l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i el Museu de la Conca Dellà, han dissenyat una exposició itinerant que posa de relleu l’excepcional registre català en fòssils de dinosaures i recorre les principals fites científiques dels darrers 100 anys.

La mostra recorda que a mitjans de 1916, les obres de construcció d’una presa a Talarn (Pallars Jussà, Lleida) van permetre extreure un fòssil que esdevindria la primera resta de dinosaure trobada a Catalunya. El fòssil, després de passar per la Universitat de Barcelona i el Museu de Geologia, no va ser estudiat fins l’any 2010, quan paleontòlegs de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i de la Universitat de Saragossa van concloure que era el fèmur dret de titanosaure d’uns 70 milions d’anys d’antiguitat. En temps geològics, això situava aquest animal poc temps abans que els dinosaures terrestres desapareguessin de tot el planeta.

L’exposició “Dinosaures de Catalunya: un segle de descobertes”, comissariada per Àngel Galobart, cap del grup de recerca de faunes del Mesozoic (ICP) i director del Museu de la Conca Dellà i Guillem Puras, coordinador del projecte Geoparc Conca de Tremp‐Montsec, explica la història d’aquest fòssil que va suposar el tret de sortida de noves troballes a la presa de Talarn i a d’altres punts amb restes de dinosaures del Pirineu i també va ser el punt de partida de la investigació en aquest camp. La mostra combina plafons amb imatges històriques amb rèpliques d’ossos i eines que utilitzen els paleontòlegs actualment.

Els plafons expositius també rememoren la primera excavació amb esperit específicament científic de restes de dinosaures a Catalunya que es va produir l’any 1954, quan el paleontòleg alemany Walter Georg Kühne va realitzar prospeccions en diversos punts del Pirineu i Prepirineu. Els millors resultats els va obtenir en els jaciments d’Orcau (al Pallars Jussà), on va excavar diverses restes d’un dinosaure el coll del qual no es va acabar d’extreure fins l’any 2014, i les quals es troben actualment en procés d’estudi al Museu de la Conca Dellà.

Punt de sortida de la mostra: Talarn

L'exposició romandrà a Talarn fins al 20 de juny. Posteriorment, itinerarà per diversos punts de la geografia catalana on s’han trobat restes de dinosaures, així com per museus de temàtica paleontològica. La programació de la itinerància estarà disponible a la pàgina web del projecte Geoparc Conca de Tremp – Montsec. L’exposició ha comptat amb el suport econòmic de l’Institut per al Desenvolupament i Promoció de l’Alt Pirineu i Aran i l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Aquesta proposta cultural proposta forma part de les activitats organitzades dins del projecte Geoparc Conca de Tremp‐Montsec que va néixer amb la voluntat d’implementar un model de desenvolupament i gestió de l’excepcional patrimoni geològic, paleontològic i miner d’aquesta zona. La candidatura per a ser reconegut com a Geoparc Mundial de la UNESCO de la Xarxa Global de Geoparcs i la Xarxa Europea de Geoparcs es resoldrà presumiblement durant la tardor d’aquest any.

Projecte 'Dinosaures dels Pirineus'

Paral∙lelament, l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont promou el projecte “Dinosaures dels Pirineus”, que té com a objectiu divulgar els resultats de la recerca científica realitzada a Catalunya i mostrar el patrimoni en una xarxa de centres de divulgació que actuen coordinadament en quatre comarques pirinenques: el Pallars Jussà, el Berguedà, la Noguera i l’Alt Urgell.

Cal recordar també que la candidatura per accedir a ser Geoparc inclou la comarca del Pallars Jussà, el Baix Pallars, al Pallars Sobirà; Coll de Nargó, a l'Alt Urgell; Vilanova de Meià, Camarasa i Àger a la Noguera.

Mostrar formulari de contacte