Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Una nova gravació demostra que l'Estat espanyol va amenaçar els dirigents de BPA

Una nova gravació demostra que l'Estat espanyol va amenaçar els dirigents de BPA

L'agregat d'Interior, Celestino Barroso, va dir a Joan Pau Miquel que si no revelaven el secret bancari es "carregarien" l'entitat andorrana, cosa que va acabar passant. Amb la publicació de dades dels Pujol, el ministeri creia que neutralitzaria l'independentisme a Catalunya
Antiga oficina de BPA
11/10/2017 11:05

Una nova prova facilitada pels màxims accionistes de Banca Privada d’Andorra (BPA) reforça la versió explicada per Higini Cierco a la seu de la Justícia l’agost de l’any passat, segons la qual l'Estat espanyol va amenaçar-los perquè revelessin el secret bancari, concretament de la família Pujol i presumiblement perquè creien que això neutralitzaria el procés independentista català. Es tracta de l’enregistrament d’una conversa entre l’exconseller delegat de BPA, Joan Pau Miquel, i l’agregat d’Interior a l’ambaixada d’Espanya a Andorra, Celestino Barroso, en la trobada que van mantenir el juny del 2014 a la seu de l’entitat i en què l’inspector espanyol li indica clarament que si no lliurava una informació, va dir, "que jo no sé" es "carregarien" Banco Madrid i BPA, cosa que efectivament va acabar passant. Barroso afirma en la gravació: "els hi donaran una destralada i està a les seves mans parar-ho. Ja li he dit a Higini [Cierco] que parlar no costa res".

En la gravació, a la qual ha tingut accés El Periòdic, Barroso deixa clar que és "un portador d’un missatge de Madrid" i que "depèn de vostès que quedi en res, que es pari la inspecció (a Banco Madrid) i que tot segueixi com està actualment sempre i quan vostès accedeixin a alguna cosa que jo no sé" i que, segons han denunciat Cierco i Miquel, faria referència a trencar el secret bancari i revelar dades de la família Pujol, ja que des del ministeri espanyol pensaven que així aturarien l'independentisme a Catalunya, cosa que tanmateix no van aconseguir.

El policia espanyola feia la proposta al banc estranger com si es tractés d’una oferta, malgrat que en l'enregistrament amenacen l'entitat andorrana que "si no entreguen el que se’ls demanarà, se’ls sacsejarà". L’amenaça de Barroso també deixa clar que hi ha una "empresa americana disposada a fer-se amb el banc". Durant la conversa, Miquel li pregunta a Barroso, que s’identifica amb el nom complet i detallant el seu càrrec, si aquesta advertència d'Espanya a un banc estranger "té caràcter oficial". L’inspector espanyol li contesta que «això és una missió molt meva» i que el caràcter oficial de la missió "el deixarem entrecomillat".

La prova, en mans de la Batllia

La gravació es va entregar a la Batllia fa uns dies i actualment el batlle que investiga el cas, Manel Santolària, l’està estudiant. De moment, encara no s’ha pronunciat sobre la seva admissió. Segons fonts consultades pel rotatiu andorrà, l’enregistrament, del qual fins ara no se’n tenia coneixement, va arribar en mans de la part querellant després de l’alliberament de Miquel, el passat mes de juny.

Qui també estaria al corrent de l’existència de l’enregistrament, malgrat que encara no s’ha fet arribar a les parts interessades, és el cap de Govern, Toni Martí. Segons ha afirmat aquest dimarts, els germans Cierco van recórrer al líder demòcrata per demanar-li "empara". Martí va assegurar que se’ls hi va donar i que van portar l’enregistrament a la Fiscalia "vist que es tracta d’un tema judicialitzat" i amb l’esperança que la justícia "ho aclareixi tot".

Cal recordar que en més d’una ocasió el ministre portaveu d'Andorra, Jordi Cinca, preguntat per la qüestió, ha assegurat que en cas que apareguessin proves evidents de les amenaces i coaccions denunciades pels antics màxims accionistes de l’entitat bancària demanarien explicacions a l’Estat espanyol per la seva manera de procedir. El cap de l’Executiu, però, no va fer ahir cap referència a les possibles accions que es podrien dur a terme cap a l’Estat espanyol. 

La marxa de Celestino Barroso del Principat 

Les diverses querelles que acumula el policia espanyol Celestino Barroso en el marc del cas de les coaccions i les amenaces a dirigents de BPA van acabar forçant el canvi d’ubicació de l’inspector. Tant Higini Cierco com Joan Pau Miquel acusen a Barroso de ser un dels responsables espanyols que van amenaçar-los i coaccionar-los per obtenir dades bancàries de la família Pujol. 

El canvi de destinació de Barroso té especialment rellevància pel cas BPA perquè li fa perdre els seus privilegis diplomàtics. Un fet que facilitaria que l’inspector pogués ser citat per la Batllia per declarar com a querellat en la causa per coaccions i amenaces sense necessitat de sol·licitar que s’aixequés la immunitat diplomàtica.

Mostrar formulari de contacte