Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Una obertura de comportes a Oliana provoca una destrossa ambiental al Segre

Una obertura de comportes a Oliana provoca una destrossa ambiental al Segre

L'augment sobtat de cabal, programat per la CHE, va causar una gran mortandat de peixos i danys greus a l'ecosistema El Departament de Medi Ambient critica la incidència, que obliga a modificar les condicions de pesca

Pantà d'Oliana (Presa)
Pantà d'Oliana (Presa)
22/07/2009 16:51

El riu Segre ha patit una greu mortandat de peixos i d'altres espècies aigües avall del pantà d'Oliana per culpa d'un augment sobtat de cabal, causat per l'obertura de comportes de l'embassament alturgellenc.

El Departament de Medi Ambient i Habitatge, que és qui ha fet públics avui aquests fets, ha criticat molt durament la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) per aquesta acció i ha qualificat de "nefastes" les conseqüències per a l’ecosistema i per a la fauna aqüícola. Els fets es van produir la tarda del 14 de juliol, quan la CHE va obrir les comportes d’Oliana "de manera dràstica i sense avís previ", assenyalen des de Medi Ambient. Això va comportar que el cabal del riu Segre aigües avall passés d'un màxim de 20 m3/s a 780 m3/s. La pujada del nivell del riu va ser, segons pescadors presents a la zona, superior als 2,5 metres.

La força de l’aigua va erosionar la llera del riu, emportant-se la major part d’organismes vius, principalment els invertebrats que formen part de l’alimentació dels peixos en aquesta època. En segon lloc, l’augment i descens sobtat de nivell va provocar que molts peixos quedessin aïllats en tolls que es van formar als marges del riu, i molts d’ells van acabar morint asfixiats. La participació de la societat de pescadors d’Oliana va ser clau per realitzar el rescat d’alguns d’aquests peixos, alhora que durant la pujada de les aigües van alertar alguns pescadors perquè sortissin de la llera i evitar mals majors.

A causa dels danys mediambientals ocasionats per la riuada, el Departament de Medi Ambient i Habitatge ha decidit, amb la col·laboració de la societat de pescadors, modificar les característiques tècniques d’aquest intensiu provisionalment fins que l’ecosistema es recuperi. D’aquesta manera, la pesca a l’intensiu d’Oliana (SE-020) s’efectuarà en la modalitat sense mort a partir d’avui, utilitzant els arponets esclafats o sense la mort. També es reduiran el nombre de permisos de pesca diaris per evitar la sobrepressió i es pararan les repoblacions fins que hi torni a haver suficients invertebrats que serveixin d’aliment per als peixos. En aquest període, la taxa del permís es reduirà un 63%, passant de 12,10 € a 7,70 €.

Mostrar formulari de contacte