Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Una quarantena de propostes culturals a la Seu d'Urgell durant el primer semestre de l'any

Una quarantena de propostes culturals a la Seu d'Urgell durant el primer semestre de l'any

La programació inclou música, teatre, exposicions, dansa i tradicions populars, entre d'altres. Com a novetat destaca el nou cicle 'Arrel Alt Urgell', amb concerts d'Arnau Obiols, Clàudia Colom, Sorguen i Clavellina d'aire

Programació cultural de gener a juny del 2023 a la Seu d'Urgell
Programació cultural de gener a juny del 2023 a la Seu d'Urgell
18/01/2023 18:20

L'Àrea de Cultura de l’Ajuntament de la Seu d'Urgell ha presentat aquest dimecres l'Agenda d'Activitats Culturals, que recull per al primer trimestre de 2023 una quarantena de propostes adreçades a tots els públics. El programa inclou música, teatre, exposicions, dansa i tradicions populars, entre d’altres. Així ho han anunciat en roda de premsa l’alcalde urgellenc, Francesc Viaplana, i el tinent d’alcalde de Cultura, Carlos Guàrdia, juntament amb els tècnics Albert Galindo i Andreu Campillo.

En la presentació de l'agenda, Francesc Viaplana ha volgut felicitar la feina feta des de l'Àrea de Cultura a l'hora d'elaborar la programació. "Hi haurà activitat cultural totes les setmanes fins el pròxim mes de juny", ha concretat. L’alcalde urgellenc ha remarcat l’esforç dut a terme perquè això sigui possible, "amb una gran varietat d'opcions per a tothom".

Per la seva banda, Carlos Guàrdia ha explicat que la programació cultural “constitueix el principal producte que elabora l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament, sota la marca Cultura La Seu”. El tinent d'alcalde de Cultura ha especificat que es tracta d'una eina de comunicació que persegueix un triple objectiu: apropar l’oferta cultural del municipi a la ciutadania; ajudar entitats i associacions a difondre la seva activitat i facilitar la planificació de l'assistència als actes, evitant coincidències en les mateixes dates.

Calendari de gener a juny

Respecte al contingut de la programació de l’Agenda d’Activitats Culturals, que comença aquest mes de gener i s’allargarà fins a finals del pròxim mes de juny, Carlos Guàrdia ha incidit en el fet que la tipologia de propostes és diversa, amb exposicions, concerts o espectacles teatrals, a més d'esdeveniments com el Festival del Joc del Pirineu, i activitats tradicionals com la Processó i les Caramelles. Tanmateix, el regidor urgellenc ha volgut recordar que aquesta agenda no incorpora altres esdeveniments, com Sant Jordi o el Carnestoltes, perquè altres àrees municipals estan encara treballant en els programes concrets, que es donaran a conèixer més endavant.

Cicle de concerts 'Arrel Alt Urgell'

El programa cultural inclou enguany com a novetat un petit cicle de concerts sota el títol 'Arrel Alt Urgell'. La iniciativa està conformada per quatre propostes vinculades a quatre projectes musicals d’artistes i grups de la comarca. Entre els mesos de febrer i abril, hi actuaran Arnau Obiols, amb ‘Mont Cau’; Clàudia Colom, amb ‘La flor del dimoni’, Sorguen (Ernest Pipó, ‘Pepon’ Vilarrubla i Erika Weigand) i Clavellina d'aire (Cati Plana i Jordi Macaya). "Creiem que és una manera que la ciutadania pugui viure i veure grups i artistes de la Seu d’Urgell i comarca, i per altra banda, volem mostrar així les novetats discogràfiques locals i fer-les més visibles", ha indicat Carlos Guàrdia.

Estrenes i noves propostes

Una altra proposta remarcable és la recuperació de l’obra teatral ‘Buho’, de Titzina Teatre, programada per l’any 2020 però que es va haver d’anul·lar a causa de la pandèmia. L'espectacle tindrà lloc el dia 16 de març, a les nou de la nit, al Teatre Cinema Guiu.

Altres propostes que destaquen de l’Agenda d’Activitats per aquest primer semestre de l’any és ‘Contes meravellosos’ de la companyia Teatre Nu, que s’estrenarà a nivell de tot Catalunya el dissabte 25 de març, a les sis de la tarda, al Teatre Cinema Guiu de la Seu d’Urgell. L'espectacle és un homenatge a l’autora i il·lustradora Lola Anglada, i s’adreça a un públic familiar.

D'altra banda, com a tancament de la temporada del projecte d’arts escèniques ‘Plançó: circuit escena jove Ponent-Pirineus’, la Seu d’Urgell acollirà l’obra ‘Fuenteovejuna, breve tratado sobre las ovejas domésticas’, a càrrec d’Obskené Teatre, que farà sortir al carrer en clau contemporània al clàssic de Lope de Vega. La reinterpretació de la història tindrà lloc el divendres 5 de maig, a les vuit del vespre, al Claustre del Racionero, ubicat al Parc del Valira de la Seu d’Urgell.

La programació cultural també aposta tant pel teatre d’humor com pel teatre musical. Així, per dijous 2 de febrer està previst ‘Meloncolia’, amb Joan Estrader, “on l’absurd, l’humor i la paraula són l’artífex de la poesia”. El dijous 2 de març la companyia Il·luminati portarà a la Seu ‘Qüasi Òpera’, espectacle musicoteatral amb tocs d’humor.

Exposicions a ‘la Cuina’

Pel que fa a les exposicions a la Sala La Cuina del Centre Cultural Les Monges de la Seu d’Urgell, seran totes d’entrada gratuïta. La primera, que es pot visitar fins al 31 de gener és ‘El valor de la discapacitat, la capacitat de superar-se’, mostra de pintura a càrrec de L’Alternativa. ‘Del fil a la terra’ de Carmen Invernon, es podrà veure de l’1 al 16 de març, en el marc dels actes del 8-M. Del 10 al 19 de març es podrà visitar també l’exposició commemorativa del quarantè aniversari diari SEGRE, mentre que del 16 al 30 de març hi haurà instal·lada la mostra ‘Dansart’.

Del 5 al 30 d’abril serà el torn de l’exposició ‘Canvi climàtic’ de Sergi Reboredo; i del 5 al 26 de maig s’instal·larà ‘Homo Pirenensis’ proposta artística amb els parcs naturals del Cadí-Moixeró i de l’Alt Pirineu com a inspiració. 

El fulletó d'activitats arribarà en format paper a totes les cases urgellenques.

Mostrar formulari de contacte