Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Una quarantena d'empreses de la Cerdanya s'uneixen per fer de la comarca un referent en salut i benestar

Una quarantena d'empreses de la Cerdanya s'uneixen per fer de la comarca un referent en salut i benestar

El nou clúster transfronterer vol divulgar la qualitat de vida de la zona per atraure nous residents. El grup també buscarà suport públic per a projectes de recerca i innovació

Reunió del Clúster d'Empreses de la Cerdanya (Foto: ACN)
Reunió del Clúster d'Empreses de la Cerdanya (Foto: ACN)
16/05/2018 10:32

L'orografia del terreny, sumada a una climatologia relativament agradable i un ambient menys contaminat poden convertir la Cerdanya en un pol d'atracció per a les persones que busquen una millor qualitat de vida. Així ho pensen una quarantena de responsables d'empreses de la zona que es dediquen als sectors de la salut i el benestar, l'alimentació, el turisme o el desenvolupament sostenible i que s'han unit en un clúster que vol contribuir a què aquest àmbit esdevingui en un futur una nova font de generació d'activitat econòmica en el territori.

La iniciativa, de caire privat i transfronterer, ha aconseguit aglutinar empreses situades tant a l'Alta com a la Baixa Cerdanya i busca sumar noves sinergies i obrir vies de col·laboració amb el sector públic per desenvolupar projectes de recerca i innovació. El clúster, anomenat El Sol dels Pirineus, s'ha constituït enguany amb la voluntat d'aconseguir que el conjunt de la Cerdanya pugui arribar a ser un referent en l'àmbit de la salut i el benestar, tenint en compte els beneficis que pot aportar aquest entorn a les persones que hi viuen o el visiten.

Segons ha explicat a l'ACN el director del clúster, Ramon Treserras, en aquesta zona "hi ha una menor incidència de segons quines malalties i l'esperança de vida és una de les més altes" en comparació amb la d'altres territoris. De fet, aquest ha estat un dels motius pels quals s'ha decidit integrar en una mateixa agrupació empreses dels sectors de l'alimentació de proximitat, el turisme i el desenvolupament sostenible amb les vinculades a la salut i el benestar.

Treserras ha explicat que una de les principals tasques que s'ha de dur a terme aquest any és la cerca de complicitats amb d'altres empreses i administracions o organismes públics. En aquest sentit, ha dit que des del clúster volen signar diversos convenis de col·laboració per permetre tirar endavant nous projectes de recerca i innovació i crear nous productes relacionats amb la millora de la qualitat de vida de les persones.

De la quarantena d'empreses que s'hi han adherit fins ara, 15 estan situades a l'Alta Cerdanya i les 25 restants a la Baixa Cerdanya. Bona part dels seus representants s'han reunit aquest dimarts a Puigcerdà per informar-se sobre les accions que es duran a terme enguany i conèixer millor a la resta d'integrants. A més a més, s'ha anunciat que des de l'agrupació s'organitzaran diversos 'whorkshops' durant l'any per afavorir la col·laboració entre empreses d'aquests sectors, així com buscar noves fórmules de generació de negoci.

La idea del clúster no és nova. De fet, va sorgir ara fa sis anys, tot i que inicialment només es va contemplar com una eina per afavorir el turisme a la comarca. L'any 2015, però, es va apostar per un perfil de visitant que busca i valora la salut i el benestar. Per això, des d'aleshores també es va permetre la participació d'empreses d'alimentació de proximitat i d'altres que tenen a veure amb el manteniment de l'entorn natural. A més a més, les relacionades amb el món de l'esport també hi han entrat amb l'objectiu de promoure l'activitat física durant tot l'any, en una zona on l'esquí representa un dels principals actius econòmics.

Mostrar formulari de contacte