Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Una setantena de participants a la 21a Dictada Occitana a Barcelona

Una setantena de participants a la 21a Dictada Occitana a Barcelona

L'esdeveniment, celebrat simultàniament en 43 poblacions, vol servir per donar visibilitat a la llengua i reivindicar-ne l'ús social a l'Aran. Enguany el text escollit era de l'obra 'El món perdut', d'Arthur Conan Doyle
Dictada Occitana
29/01/2018 12:55

Una setantena de persones han participat aquest dissabte passat, al Palau Marc de Barcelona, a la 21a Dictada Occitana, el tradicional concurs d'ortografia organitzat pel Cercle d'Agermanament Occitano-Català (CAOC) i amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura.

La dinàmica de la Dictada, oberta a tothom i que es fa simultàniament a 43 poblacions d'arreu d'Occitània i dels Països Catalans, és molt senzilla: es llegeix en veu alta un text en occità i els participants l'escriuen a mà. Seguidament es corregeix i guanya qui ha fet el dictat amb menys faltes. En aquesta ocasió, l'escrit escollit ha estat un fragment de l'obra 'El món perdut', d'Arthur Conan Doyle. Un dels participants, Jordi Ortiz, afirmava que havia trobat el dictat difícil, perquè era una traducció de l'anglès a l'occità, però mostrava el suport a la idea per tal de donar més rellevància a la llengua i alhora reivindicar que es faci servir en la vida quotidiana a l'Aran.

Agustí Farran, participant i també corrector, recorda que "l'occità no és molt difícil per a un catalanoparlant perquè és una de les llengües més properes", malgrat que "hi ha força diferències ortogràfiques, que poden dificultar la seva comprensió i sobretot escriptura". El nombre de parlants actual no està definit, però segons els experts es mou entre els 500.000 i els 3 milions. Estan repartits per quatre estats diferents: Espanya, França, Itàlia i Mònaco. És llengua oficial a Catalunya des del 2006.

El primer premi de la categoria adults ha estat per a Joan Calsapeu Cabot, que ha guanyat una inscripció a l'Escòla Occitana d'Estiu a Vilanòva d’Òlt, durant la setmana del 12 al 18 d'agost del 2018, i un lot de llibres. Els guanyadors de la categoria infantil-juvenil (Xavier Rebled) i professional (Jordi Ortiz) han obtingut, per la seva banda, un lot de llibres i un premi especial. L'acte d'aquest dissabte al Palau Marc s'ha completat amb la xerrada 'Un recorregut per les Rambles a través de personatges occitans', a càrrec del reconegut professor i occitanista Jaume Figueras.

Mostrar formulari de contacte