Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Una trentena de pilots de dron documenten la sequera mitjançant imatges dels embassaments

Una trentena de pilots de dron documenten la sequera mitjançant imatges dels embassaments

El grup ja ha recopilat fotografies i vídeos de tots els pantans catalans i així volen conscienciar la població de la gravetat de la situació i de la necessitat actual d'estalviar aigua. El projecte és obert a tothom qui hi vulgui fer aportacions

11/08/2022 14:25

Fins a 32 pilots de dron s'han unit de manera altruista per documentar l'evolució dels pantans catalans i conscienciar, amb l'impacte de les imatges, de l'actual sequera. El projecte va néixer el 27 de juliol, impulsat pel balaguerí Carles Rabadà, però compta amb pilots de tot Catalunya per poder captar imatges aèries dels 28 pantans registrats per l'Agència Catalana de l'Aigua. Bona part d'ells són al Pirineu o al Prepirineu.

En pocs dies el grup, anomenat 'La sequera del 22', ja han recopilat fotografies o vídeos de tots els embassaments del país. I en els seus missatges aprofiten per advertir de la gravetat de la situació actual. Un dels casos més representatius d'aquest moment, si no el que més, és el de la presa de Rialb, a cavall de l'Alt Urgell i la Noguera, perquè la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre ha permès que es buidi fins a deixar-lo només en el 12% de capacitat actual, malgrat les denúncies fetes pels municipis de la zona per la manca de renovació de les seves reserves.  

Rabadà ha explicat a l'ACN que els 32 pilots participants s'han repartit per zones, d'acord amb el seu lloc de residència, amb la intenció de fer les mateixes imatges ara, d'aquí un mes i -esperen- quan plogui. L'objectiu, reitera, és "conscienciar i sensibilitzar la gent perquè es gestioni bé l'aigua".

L'impulsor de la idea alerta que "sentim molts cops als mitjans de comunicació que la sequera és molt greu, però fins que no ho veus, no ets conscient que si no comencem a fer alguna cosa ara, si no gestionem bé l'aigua que queda als pantans, no obrirem l'aixeta".

Un altre dels pilots que s'hi ha sumat és Pau Salla, veí de Lleida. Ha volgut formar part de 'La Sequera del 22' perquè sap que "la millor manera de mostrar la crua realitat dels pantans és des de l'aire".

Tot i que ha estat impulsat per professionals o aficionats dels drons, el projecte és obert a tothom qui hi vulgui aportar imatges, per tal de poder fer un seguiment de com estan les reserves d'aigua. Així, qualsevol aficionat a la fotografia que passi per un pantà, embassament o riu, i vegi que està més baix del que recordava, els pot enviar una fotografia als perfils que té 'La Sequera del 22' a Instagram i Twitter. Rabadà indica que estaran "encantats de compartir-ho, perquè al final es tracta de documentar-ho entre tots".

Així, per exemple, una de les imatges més recents que han publicat, aquest dijous mateix, és obra de la presentadora i docent Neus Rossell, que mentre feia escalada al Congost de Mont-rebei ha captat el baix nivell actual de l'aigua a la zona, a la cua del pantà de Canelles i al límit entre el Pallars Jussà i la Ribagorça.

  • Imatge de detall del pantà d'Oliana a vista de dron, aquesta setmana passada (Foto: @marcverum / @lasequeradel22)
    Imatge de detall del pantà d'Oliana a vista de dron, aquesta setmana passada (Foto: @marcverum / @lasequeradel22)
  • Dos membres de 'La sequera del 22' preparen els seus drons per captar imatges dels pantans (Foto: ACN)
    Dos membres de 'La sequera del 22' preparen els seus drons per captar imatges dels pantans (Foto: ACN)
  • La cua del pantà de la Llosa del Cavall, a la Vall de Lord, totalment seca a causa dels desembassaments d'aquest estiu (Foto: ACN)
    La cua del pantà de la Llosa del Cavall, a la Vall de Lord, totalment seca a causa dels desembassaments d'aquest estiu (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte