Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Una vintena de tractors es manifesten a la Seu d'Urgell per denunciar la reducció d'ajuts

Una vintena de tractors es manifesten a la Seu d'Urgell per denunciar la reducció d'ajuts

Unió de Pagesos diu que la retallada de subvencions per la ramaderia i l'agricultura de muntanya fan perdre gairebé un milió d'euros a l'Alt Urgell i la Cerdanya
Tractorada d'UP contra les retallades d'ajuts
30/09/2016 18:54

Una vintena de tractors han participat aquest divendres en una mobilització a la Seu d'Urgell per protestar contra les retallades en els ajuts de ramaderia i agricultura ecològiques i en les indemnitzacions compensatòries. El sindicat Unió de Pagesos ha assegurat que aquesta reducció de subvencions pot suposar una pèrdua de 419.996 a la comarca de l'Alt Urgell i de 553.981 euros a la comarca de la Cerdanya.

El sindicat insisteix en el fet que les imposicions de la Comissió Europea, determinades decisions de la Direcció General de Desenvolupament Rural del Departament d'Agricultura i la retallada d'un 20 per cent dels imports d'ajuts agroambientals en agricultura i ramaderia ecològica del nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) han provocat que els ramaders ecològics de muntanya obtinguin de mitjana un 50 per cent menys dels ajuts respecte a l'anterior PDR.

Segons indica Unió de Pagesos, "la reducció d'aquestes subvencions suposa que les 29 explotacions beneficiàries del 2015 de ramaderia ecològica de la Cerdanya i les 23 de l'Alt Urgell deixin de percebre, respectivament, 38.112,59 i 26.944,45 euros, la meitat dels quals haurien provingut dels fons comunitaris i estatals". A tot Catalunya, la retallada pressupostària del 20 per cent seria de 743.632,37 euros per a la ramaderia ecològica catalana, dels quals 371.816,19 haurien procedit de les administracions comunitària i estatal.

A més, el sindicat denuncia que la Direcció General de Desenvolupament Rural ha exclòs de les ajudes a l'agricultura ecològica les mares de recria de menys de 24 mesos i les pastures conreades de menys de cinc anys certificades pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològic (CCPAE). Així, UP subratlla que s'ha introduït unilateralment noves modificacions "que agreugen la situació del sector en comptes de pal·liar l'obligació imposada per la Comissió Europea de no permetre un ajut lligat als caps de bestiar dins de la mesura de foment del benestar animal".

Afectades explotacions de l'Alt Urgell i la Cerdanya

La retallada pressupostària del 20 per cent a l'agricultura ecològica ha afectat a la Cerdanya 23 explotacions amb 12.828 euros menys d'ajut i a l'Alt Urgell sis explotacions amb 1.302 euros menys. D'altra banda, la reducció del 48 per cent de l'ajut d'indemnització compensatòria (IC) del 2014, suposa per a 181 beneficiaris de la Cerdanya una pèrdua total de 363.419 euros, i per a 200 beneficiaris de l'Alt Urgell, 291.812 euros menys. El sindicat lamenta que aquesta situació encara ha empitjorat "per la sorprenent retallada de l'ajut de les IC del 2015 anunciada per la Direcció General de Desenvolupament Rural, que suposaria pèrdues de 139.622 euros a la Cerdanya per a 176 beneficiaris, i de 99.908 euros a l'Alt Urgell per a 192 beneficiaris".

Unió de Pagesos recorda que el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació es va comprometre a donar continuïtat a les actuacions per afavorir el desenvolupament de les produccions i el consum de productes ecològics en el marc del Programa de Foment de la Producció Agroalimentària Ecològica a Catalunya. Per això, el sindicat exigeix una gestió eficaç dels ajuts que no posi en perill la viabilitat del sector.

Segons dades aportades pel Departament, els pagaments que va efectuar el juliol i l'agost passats a la producció agrària ecològica van ser de 4,94 milions d'euros, quan el pressupost dels ajuts del PDR 2014-2020 és de 38 milions per a sis anys (6,33 milions/any) i el pressupost de tot el PDR de Catalunya arriba als 810 milions. Per aquest motiu, el sindicat creu que és incomprensible que Agricultura argumenti que no disposa de pressupost aquest primer any per pagar la totalitat dels ajuts.

Mostrar formulari de contacte