Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Unes 3.000 dones de l'Alt Pirineu i Aran s'han fet proves per a la detecció precoç del càncer de mama

Unes 3.000 dones de l'Alt Pirineu i Aran s'han fet proves per a la detecció precoç del càncer de mama

Un 93% de les dones d'entre 50 i 69 anys van fer-se el 2012 una mamografia
06/08/2013 19:24

Més del 85% de les dones (2.992) convidades durant l'any passat a participar en el programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama del departament de Salut a la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran van sotmetre's a les proves.

L'any passat es va convidar, mitjançant trucada telefònica i carta, 3.527 dones de la zona. De les 535 dones que no van participar al programa, 315 van comunicar que ja tenien la mamografia feta per altres vies. Aquesta dada permet constatar que el 93% de les dones pirinenques s'han acollit a la detecció precoç del càncer de mama.

Del total de mamografies realitzades, el 96% dels casos entraven en els paràmetres de normalitat i es tornarà a citar a les dones al cap de 24 mesos. En canvi, en un 1,47% dels casos, el resultat va requerir un avançament de la propera mamografia, tot convidant a les dones als 6 o 12 mesos, segons el que els radiòlegs del programa indiquin a cada cas concret.

En la resta de casos, en un 2,27% es van indicar proves complementàries addicionals. Al final del procés, es va acabar diagnosticant 12 càncers, el que situa la taxa de detecció del Programa a l'Alt Pirineu i Aran en el 4‰.

Reforç de les accions informatives

El programa de Detecció Precoç del Càncer de Mama a la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran s'adreça a totes les dones de les comarques de l'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, l'Alt Urgell i la Cerdanya, que tenen entre 50 i 69 anys.

Cal destacar que s'han reforçat les accions d'informació i difusió del programa entre diferents organismes i entitats (associacions de dones, ajuntaments, consells comarcals, entre altres) amb l'objectiu de fer accessible el programa i la informació.

Mostrar formulari de contacte