Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos adverteix que un 52% de ramaders podria superar la quota làctia a final de campanya

Unió de Pagesos adverteix que un 52% de ramaders podria superar la quota làctia a final de campanya

Els productors catalans van rebre de mitjana el desembre passat 0,369 euros per cada litre de llet

06/02/2015 19:36

Unió de Pagesos adverteix que quan s'acabi l'actual campanya lletera, el 31 de març, un 52% dels ramaders de l'Estat podria haver superat la seva quota làctia, segons les dades del desembre passat del Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA) del Ministeri d'Agricultura, i, per tant, una part d'ells es veuran obligats a pagar la taxa làctia, és a dir, una sanció per la sobreproducció.

La superació definitiva de la quota estatal, pròxima als 6,5 milions de tones, podria tenir una magnitud d'entre 17.000 i 43.000 tones, un percentatge afegit a la quota d'entre el 0,26 i el 0,66%, segons el FEGA. Els productors catalans van rebre de mitjana el desembre passat 0,369 euros per litre de llet.

Unió de Pagesos recorda que l'actual campanya lletera, iniciada a l'abril del 2014, va començar tenint una producció alta, fet que va comportar un avís del Ministeri d'Agricultura per tal que els ramaders no superessin la seva quota. A l'abril del 2014, el volum de producció va ser a l'Estat un 7,9% superior al del mateix període del 2013, però davant l'advertència, els ramaders van anar contenint la seva producció, de manera que la producció acumulada d'abril a desembre va ser només un 4,4% superior a la de la campanya anterior en el mateix període.

L'estudi de simulació del FEGA també apunta que el novembre del 2014, el 6,96% dels ramaders de l'Estat (1.248 productors) i el 6,29% dels ramaders catalans (40 productors) ja havien esgotat la seva quota, i d'aquests, 387 de tot l'Estat, entre els quals 13 catalans, ja havien produït llet per un volum igual o superior al doble de la seva quota.

El valor de la taxa làctia és de 27,83 euros per 100 quilos de llet, que s'han de pagar pel volum sobrepassat que no pugui ser compensat pel volum no produït (quotes en mans de productors que no s'han produït). Tot i que es preveia començar a retenir un 10% del valor de la sanció per cada quilo superat en la facturació de gener, aquest cobrament s'ajorna fins que la campanya hagi finalitzat, quan ja se sàpiga exactament quins ramaders hauran de pagar i per quin volum.

Unió de Pagesos lamenta que els ramaders de llet es trobin en aquests moments en una situació "de tanta incertesa respecte al seu futur", ja que només dos mesos abans que desaparegui el sistema de quotes, a partir de l'abril del 2015, i per tant, que desapareguin també les restriccions a la producció, han d'estar pendents de no sobrepassar-se en el volum.

Mostrar formulari de contacte