Unió de Pagesos critica que FENIL responsabilitzi les quotes de la falta de llet al mercat
L'anunci de la puja de preus ha generat il·lusió entre els productors, tot i que l'increment no ha repercutit de la mateixa manera al preu que es paga als ramaders
El responsable del sector lleter d'Unió de Pagesos, Joan Guitart, no creu que la falta de llet al mercat i la conseqüent puja de preus sigui culpa de les quotes lleteres, tal com ha afirmat el director general de la Federació Nacional d'Indústries Làcties (FENIL), Luís Calabozo.
Per Guitart, les quotes no impedeixen que augmenti la producció, ja que en aquests moments no s'arriben ni a cobrir, i la falta de llet està provocada per la progressiva desaparició de ramaders, ja sigui perquè no poden fer front als costos de l'alimentació perquè els preus de la llet no s'han apujat durant els últims 10 anys, o bé perquè l'explotació no ha tingut continuïtat generacional. A més, es donen altres circumstàncies, com la sequera que pateixen grans productors com Nova Zelanda i Austràlia, i l'augment de la demanda de llet a països com la Xina.
La liberalització del mercat de quotes, segons Guitart, faria desaparèixer les petites explotacions ramaderes que actualment mantenen el territori i donen feina a la gent de muntanya, i en canvi beneficiaria als grans productors i afavoriria la creació de macroexplotacions. Per tant, segons Unió de Pagesos, les quotes garanteixen que els preus de la llet no baixin per als ramaders.
Joan Guitart lamenta que tot i que la indústria parla d'un augment del 40% del preu de la llet al mercat, l'increment del preu que es paga als productors encara no arriba al 20%. Així mateix, els costos d'alimentació s'han apujat des de la tardor passada més d'aquest percentatge, a causa de la creixent demanda de biocombustibles, que encareixen cereals com el blat, l'ordi, i el blat de moro. Guitart critica que aquest marge de preu només beneficiarà la indústria i els distribuïdors, i creu que si el preu que es paga al ramader no augmenta més d'un 20% 'estem perduts'.
De tota manera, però, el responsable del sector lleter ha afirmat que l'anunci de la puja dels preus 'ha generat il·lusió entre els pagesos'. Tot i que l'aparició dels biocombustibles hagi fet molt mal als ramaders, ha estat molt positiu per als pagesos que es dediquen a aquests conreus i s'està tornant a cultivar camps que fins ara no eren rentables.
Guitart també ha denunciat que les ajudes al sector lleter actualment s'han deslligat a la producció, i que és il·lògic perquè això provoca que hi hagi pagesos que 'sense munyir vaques estant rebent ajudes'. De la mateixa manera, també ha demanat a l'administració que impedeixi les pràctiques de llet negra i que es respectin les quotes.
Per altra banda, el responsable del sector lleter de la Cooperativa Cadi, Jordi Pallarès, ha explicat que a causa de l'increment de la demanda s'han augmentat els preus dels productes de la cooperativa, i que s'ha registrat que al mercat espanyol estan tenint menys competència i més marge de maniobra perquè els altres productors abasteixen altres països on augmenta la demanda.