Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos denuncia a Barcelona els abusos de les grans distribuïdores cap als consumidors

Unió de Pagesos denuncia a Barcelona els abusos de les grans distribuïdores cap als consumidors

22/07/2009 16:10

Unió de Pagesos ha fet aquest dimecres al matí una acció reivindicativa al Portal de l’Àngel de Barcelona per denunciar l’abús de les grans distribuïdores i reclamar preus justos per a productors i consumidors.

Amb el lema Volem preus justos al camp i a la ciutat, el sindicat agrari ha improvisat un mercat en el qual es venia a preu just llet, productes d’horta, cítrics, oli, fruita dolça, fruita seca i vi i raïm. L’etiqueta incloïa el preu percebut pel productor i el preu just que li correspondria.

Actualment, el pagès percep 0’25 €/kg per a les taronges, quan el preu just seria de 0’50. Un quilo de poma golden té un preu just de 0’40 €/kg, a diferència dels 0’20€/kg que rep el productor. Com que el préssec roig es paga a 0’40, i el preu de venda hauria de ser de 0’60.

Pel que fa a les hortalisses, el tomàquet té una diferència de 20 cèntims entre el preu just, (0’60), i el que es paga al pagès (0’40); mentre que la patata té un preu just de 0’40 dels quals se’n perceben només 0’18. Amb tot, un dels productes que té una diferència més acusada és l’ametlla, que es paga a 0,60 al productor quan el preu just hauria de ser d’1€/kg.

Amb totes aquestes xifres, UP ha volgut mostrar als consumidors de Barcelona que les grans empreses els estan estafant, ja que el preu al qual venen aquests productes és molt més alt que el que n'han percebut els pagesos. Per això, es vol conscienciar a la població de les àrees urbanes que aquest buit legal afecta no només els agricultors sinó també els compradors.

UP creu que la situació actual és insostenible i reclamen a la UE, l'Estat i la Generalitat una legislació de comerç agroalimentari que garanteixi la transparència del mercat.

Mostrar formulari de contacte