Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos reclama la retirada de la reforma dels ajuts de la PAC

Unió de Pagesos reclama la retirada de la reforma dels ajuts de la PAC

09/02/2010 18:07

El sindicat Unió de Pagesos qualifica de "desafortunada" la proposta de reforma de la Política Agrària Comuna (PAC) presentada pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM) que, segons l'organització suposarà una davallada dels ajuts comunitaris a Catalunya. Unió de Pagesos creu que l'aplicació de la iniciativa del govern espanyol serà "especialment greu" a Catalunya en sectors com ara l'arròs, l'oli d'oliva, cereals, conreus herbacis de secà i regadiu, blat de moro, farratges dessecats, avellana, ametlla, així com als sectors boví de llet, boví de carn i oví-cabrum.

El sindicat demana la retirada de la proposta, que preveu substituir al 2013 l'actual sistema d'ajuts directes basats en referències històriques (règim de pagament únic) i les indemnitzacions compensatòries de zones de muntanya i desafavorides amb cofinançament dels estats membres (amb la participació de l'Estat i de la Generalitat) per un model d'ajuts directes a la renda.

Amb el model proposat els ajuts es basarien en una subvenció lineal, tot i que s'establirien suplements per zones amb majors dificultats, com ara les zones de muntanya o amb baix rendiment, segons ha explicat un dels membres de la Comissió Permanent d'Unió de Pagesos, Josep Carles Vicente.

Aquest model combinaria un ajut comú base corresponent a 100 euros per hectàrea de superfície agrària útil per a qualsevol orientació productiva i un ajut als territoris amb dificultats.

Segons Unió de Pagesos, en cas que el govern de l'Estat apliqui el model de reforma de les ajudes de la PAC, els productors catalans, que ja porten acumulada una caiguda d'un 43% en la renda agrària, resultarien "molt afectats". Així, el sindicat calcula que amb el model proposat pel MARM els ajuts pel sector de l'arròs baixarien a Catalunya un 90,61%; en l'oli d'oliva, un 53,4% en zones de muntanya i desafavorides (com ara les Garrigues) i el 88,8% al reg; en els conreus herbacis de secà els ajuts es reduirien un 35,45% a les zones de muntanya i desafavorides i un 47,5% en la resta, mentre en els conreus herbacis de regadiu, els ajuts caurien un 70,32%.

També es produiria una reducció del 77,48% en els ajuts que perceben els productors de blat de moro; un 84,87% en el sector dels farratges dessecats; un 41,64% en avellana, en les zones de muntanya i desfavorides, i fins un 61,94% en la resta. Els ajuts per la producció d'ametlla caurien entre un 4,71% en les zones desfavorides i de muntanya i fins el 36,6% en la resta de zones.

En la llet, segons Unió de Pagesos, els ajuts baixarien des del 66,76% (per explotacions bàsicament de boví que combinen l'activitat amb el conreu agrícola) fins al 98% (per les zones que exclusivament produeixen boví de llet). De la mateixa manera, els ajuts pel boví de carn també caurien entre el 36,80% i el 98%. Finalment, si s'aplica el model plantejat pel MARM, els ajuts per l'oví i cabrum baixarien també entre un 41,20% i un 98%.

Unió de Pagesos reclama a la ministra Elena Espinosa la retirada de la proposta de reforma dels ajuts de la PAC presentada recentment a la comunitats autònomes ja que "faria perillar la viabilitat de moltes explotacions catalanes", segons Vicente.

Unió de Pagesos analitzarà i debatrà en assemblea a Olot els pròxims 6 i 7 de març la proposta de reforma de la PAC que planteja el ministeri.

Mostrar formulari de contacte