Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos celebra el nou reial decret que empara els ramaders de llet a exigir preus que cobreixin el cost de producció

Unió de Pagesos celebra el nou reial decret que empara els ramaders de llet a exigir preus que cobreixin el cost de producció

La nova normativa permetrà als productors exigir que es modifiquin els imports rebuts per part de la indústria lletera
Vaques frisones (Foto d'arxiu)
30/05/2022 18:55

Unió de Pagesos ha valorat com "un pas endavant" l’aprovació del Reial Decret 374/2022 que vol protegir els ramaders del sector boví de llet davant els abusos de la indústria. El sindicat valora positivament el "gest", tot i que avisa que "no és suficient" i que seguirà lluitant per a regularitzar la situació del sector lleter. Un objectiu serà que es compleixi la Llei de la cadena alimentària, que reforça l'obligació de la indústria a pagar els productes per sobre del seu preu de cost.

El nou decret, aprovat el 18 de maig, permet els ramaders i ramaderes exigir que es modifiquin els imports que reben pel seu producte abans de la finalització del contracte que tinguin vigent amb la indústria lletera. Tanmateix, la possibilitat queda subjecta a tres condicionants: que es tracti de contractes amb preu fix i d’una durada de sis mesos o més, que s’hagi produït un augment sostingut dels costos de producció i que aquest increment hagi fet que, durant almenys tres mesos seguits, els productors hagin venut la llet per sota del preu de cost.

Si es compleixen aquests requisits, els productors podran exigir als compradors una oferta que cobreixi els costos, que podran quantificar i demostrar usant els valors de l’Observatori de preus del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, de manera que no caldrà que demostrin els costos específics de cada granja. En cas que els compradors no compleixin la seva part i no facin aquesta oferta, podran ser sancionats.

Unió de Pagesos recorda als professionals del sector boví de llet que si cobren o han cobrat per sota dels costos de producció poden reclamar una indemnització per danys i perjudicis a la indústria làctia. Al mateix temps, el sindicat anima els productors a no firmar cap contracte que no cobreixi els costos o que contingui qualsevol clàusula il·legal, així com denunciar a les autoritats pràctiques abusives.

 

Mostrar formulari de contacte