Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos crearà una comissió de seguiment dels danys de la fauna salvatge al bestiar

Unió de Pagesos crearà una comissió de seguiment dels danys de la fauna salvatge al bestiar

El sindicat reclama al Govern que ajusti la població d'óssos al Pirineu a la capacitat del territori, perquè no posin en perill la ramaderia. Tanmateix, el director de Polítiques Ambientals aposta per convertir el plantígrad en un "reclam turístic"
Protesta de ramaders del Pirineu per l'alliberament d'óssos
28/07/2017 20:05

Unió de Pagesos ha plantejat durant el transcurs d'una assemblea a Esterri d'Àneu la creació d'una Comissió de Treball per fer un seguiment acurat dels danys produïts per la fauna protegida i la cinegètica i "intentar definir estratègies per posteriorment plantejar-les a l'administració".

Josep Carles Vicente, responsable d'Organització d'UP, ha dit que el sindicat vol "aglutinar el número més gran de ramaders de les comarques de l'Alt Pirineu i Aran" per buscar solucions al que defineix com "una problemàtica comuna". Vicente ha aprofitat per criticar la "nefasta gestió" que es fa de l'agrupament de ramats a la muntanya per prevenir atacs de l'ós, perquè aquesta pràctica "potencia l'abandó d'unes zones de pastures i posa massa pressió ramadera en d'altres".

El portaveu d'UP ha remarcat que l'assemblea "pren un especial relleu" després que, la setmana passada, l'atac d'un ós a una ovella va fer estimbar tot un ramat i ha causat la mort de més de 200 ovelles a Lladorre, al límit fronterer amb l'Arieja. És la mortaldat més alta provocada fins ara pels plantígrads en una sola envestida. Per al sindicat, aquest cas "manté el debat obert sobre la gestió de la fauna salvatge i la capacitat de càrrega del territori de les espècies reintroduïdes".

El sindicat vol que l'administració presenti un estudi sobre "el nombre màxim d'óssos que les muntanyes de l'Alt Pirineu i Aran poden assumir sense que aquests suposin cap problema per als animals ni per a les persones".

Conveni turístic per potenciar l'ós

Aquesta nova crítica dels ramaders del Pirineu a l'alliberament de fauna salvatge coincideix precisament amb el fet que, aquesta setmana, la Generalitat, a través del projecte Piros Life, ha presentat un conveni amb el Consorci de les Valls d'Àneu per convertir l'ós en un "reclam turístic" al Pallars Sobirà. En aquest acte, el director general de Polítiques Ambientals, Ferran Miralles, va dir que volen "promocionar la zona on viuen els óssos com un hàbitat natural ben conservat i amb gran atractiu turístic i ambiental", malgrat que va voler matisar que la inversió en aquest projecte "no restarà recursos" a les accions per prevenir els atacs mortals al bestiar.

En referència al rebuig dels ramaders a la introducció de plantígrads, Miralles va qualificar com una "anomalia" que "el tret diferenciador de les muntanyes del Pallars com és la presència de l'ós bru no s'aprofiti com a dinamitzador turístic i econòmic". En aquest sentit, el director general ha reconegut que l'objectiu de Piros Life és prioritzar el que consideren com "la part positiva de l'ós" i que per això els interessa que "el territori en tregui un rendiment".

Mostrar formulari de contacte