Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos, en contra de la proposta de futura PAC

Unió de Pagesos, en contra de la proposta de futura PAC

El sindicat denuncia que comportarà per a Catalunya una reducció d’almenys 115 milions d’euros d’aportacions de la UE i un fort encariment dels costos de producció
Explotació ramadera
01/06/2018 18:36

Unió de Pagesos (UP) considera que les propostes reglamentàries de la Comunicació sobre la Política Agrària Comuna (PAC) que s'aplicaran després del 2020, presentades aquest divendres per la Comissió Europea, "suposaran fortes retallades a les rendes de la pagesia catalana". El sindicat afirma que comportaran, en primer lloc, la reducció d’entre el 3,75% (2021) i el 3,01% (2027) dels ajuts directes, cosa que significarà una reducció directa d’uns 61,4 milions d’euros de 2021 a 2027, així com, addicionalment, la rebaixa de l'1,05 per cent d’aquests ajuts per alimentar la reserva de crisi, la qual ja no retornarà els fons quan no s’utilitzin (18,8 milions d’euros 2021 – 2027).

Les propostes de reglament fan preveure també la supressió del 15,53% dels fons destinats al desenvolupament rural, uns 54,1 milions d’euros. En tercer lloc, implicaran un substancial increment dels costos de producció, afegint més competència deslleial al mercat únic vers les importacions de països tercers, en pretendre condicionar, amb més obligacions en matèria de medi ambient, un 40% del conjunt total de fons, que s’hauran d’adreçar a aquest tipus d’accions, uns 832 milions d’euros 2021-2027. "En aquest sentit, dificultaran que la pagesia catalana faci front als reptes de la seguretat alimentària, l’ús sostenible dels recursos i el creixement", afirma el sindicat.

Mesures "inviables"

UP considera inviable per a la competitivitat de l’agricultura i la ramaderia europees retallar significativament el suport a la PAC i afegir més obligacions a les normes de producció del continent. "En l’actualitat la producció compta amb una gran competència deslleial davant les importacions de països tercers que no han de complir les estrictes normatives europees de producció", indica un comunicat. La Comissió Europea, que reconeix aquesta situació, "lluny de proposar mesures per equilibrar aquesta qüestió al mercat únic, només adverteix que continuarà negociant nous acords internacionals a favor del lliure comerç, i  proposa reforçar les seves demandes de seguretat alimentària, qualitat, sostenibilitat i benestar animal".

El col·lectiu de la pagesia afegeix que "la nova convergència dels ajuts del pagament bàsic entre 2021 i 2026, així com el nou disseny del paquet mediambiental obligatori de la PAC i la limitació al 10% del pressupost d’ajuts directes per finançar els sectors més afectats per aquests tres conceptes mitjançant ajuts connectats amb la producció, afegiran un impacte addicional i significatiu als sectors  lleter, boví i oví de carn, arròs, oli d’oliva i avellana catalans".

Atemptat a la lliure competència

Finalment, Unió de Pagesos considera insuficients les mesures per a les crisis en el mercat, ja que suposen un clar atemptat a la lliure competència en el mercat únic que l’eina d’estabilització d’ingressos general o sectorial es mantingui en el desenvolupament rural, amb aportació econòmica de la Generalitat i de l’Estat, "quan una eina d’aquestes característiques hauria d’estar finançada íntegrament per la Unió Europea".

Per al sindicat, "és imprescindible l’actualització de la normativa sobre competència per dotar a les administracions de mesures més eficaces per evitar, perseguir i sancionar les pràctiques abusives i deslleials que s’imposen en la cadena alimentària per part dels oligopolis de la distribució i per una part de l’agroindústria". I assevera: "Cal establir, per sectors com l’alimentari amb una demanda inelàstica, una definició de posició de domini molt més baixa que la de productes amb demanda elàstica i redefinir la venda a pèrdues, que ha d’incorporar en el preu de compra del producte els costos fixos i variables de la comercialització dels aliments".

Mostrar formulari de contacte