Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos exigeix mesures davant la greu sequera

Unió de Pagesos exigeix mesures davant la greu sequera

La manca d'aigua que afecta la ramaderia catalana implicarà un sobrecost important per manca de pastures i farratge. A la Cerdanya ja fa més d'un mes que no es pot regar
Sequera a les pastures (Foto: Unió de Pagesos)
08/09/2016 11:05

Unió de Pagesos adverteix que la greu sequera que viu Catalunya aquest estiu està afectant la ramaderia catalana, ja que a la manca de pastures i farratge a les zones de secà cal afegir la manca d’aigua a les fonts, que obliga a transportar cisternes per abeurar els ramats. La sequera també ha provocat restriccions en zones de regadiu i en algunes comarques com la Cerdanya, que ja fa més d'un mes que no poden regar.

El sindicat recorda que a més del sobrecost econòmic que comporta la compra complementària d’aliment per als ramats i el transport d’aigua, cal tenir en compte les pèrdues de producció ocasionades per la debilitat en què es troben els animals. La sequera d’aquest estiu s’afegeix a altres factors, com el fet que els animals ovins i bovins han estat vacunats contra la malaltia de la llengua blava, que també els debilita i sovint els fa perdre fertilitat.

Unió de Pagesos calcula que a les comarques centrals s’ha perdut el 100 per cent de la collita de farratge en secà per ensitjar, cosa que suposa uns 35.000 quilos per hectàrea de farratge de blat de moro que es deixarà de produir i que s’haurà de comprar a un preu de 0,03 euros el quilo. Aquest import comporta una despesa de 1.050 euros per hectàrea.

Més despeses per al sector ramader

Per la seva banda, els ramaders d’oví, a tot el territori, hauran de comprar aliment en quantitats molt superiors al que és habitual. El sindicat estima que l’alimentació assolirà un sobrecost de 0,25 a 0,30 euros per ovella i dia, i pot augmentar a 0,50 o 0,60 euros si hi ha animals que estan parint.

A les zones de muntanya, només s’ha pogut recollir un primer dall molt minvat dels prats, ja que la sequera ha impedit una segona collita de farratge, i encara menys, una tercera, que es fa en determinades zones i anys.

El fet que les pastures s’hagin assecat molt des de l’agost provoca que els animals hagin de baixar de les pastures abans d’hora i ser alimentats amb pinso i farratge que han hagut de comprar els ramaders. Això els suposarà, de mitjana, quan s’acabi aquesta collita reduïda, la compra de tres quilos de farratge, tres quilos de pinso i tres quilos de palla per vaca i dia. Els preus actuals, que poden incrementar-se a causa de l’alta demanda, són de 0,1818 euros per quilo de farratge, 0,2164 euros per quilo de pinso i 0,0556 euros de quilo de palla. Això suposa un cost de 1,36 euros per vaca i dia.

Farratge no ecològic i visites sobre el terreny

El Departament d’Agricultura ha acceptat, a petició d’Unió de Pagesos, l’ús de farratge no ecològic en l’alimentació del ramat ecològic certificat pel Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) a partir d’aquest mes i fins l’agost del 2017.

El sindicat també ha aconseguit que Agroseguro realitzi visites de camp sobre el terreny, per complementar les dades que s’obtenen a través del satèl·lit i identificar els desajustaments del sistema de detecció i millorar-lo. Unió de Pagesos reclamarà que les observacions fetes durant aquestes observacions siguin determinants per reconèixer la situació de sequera en les zones on les lectures del satèl·lit no ho hagin apreciat degudament.

Així mateix, Unió de Pagesos anuncia importants millores en l’assegurança de sequera en pastures, que es posaran en marxa aquest proper any: que les zones siguin el més homogènies possible i que si es detecten danys per sequera s’indemnitzi el més aviat possible.

Mesures per compensar el sector ramader

El sindicat agrari i ramader demana al Departament i al Ministeri d’Agricultura que posin en marxa mesures per compensar el sector davant les greus afectacions de la sequera. El sindicat considera que cal una revisió de la fiscalitat, l’avançament del pagament dels ajuts de la PAC 2015, la revisió de les mesures agroambientals a la ramaderia, que han patit una forta reducció el 2015, a més de la flexibilització dels requisits de productivitat per al cobrament d’ajuts directes de la PAC el 2016 (prolificitat en ajuts associats a oví i cabrum) i l’establiment d’ajuts que permetin compensar el sobrecost en l’alimentació i abastament d’aigua als ramats.

Mostrar formulari de contacte