Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos i els apicultors alerten de l'expansió de la vespa asiàtica

Unió de Pagesos i els apicultors alerten de l'expansió de la vespa asiàtica

Els professionals xifren en uns uns 2,5 milions d'euros les pèrdues causades per l'espècie invasora en la collita de mel d'aquesta tardor. Reclamen suport del Departament d'Acció Climàtica i dels productors per frenar-ne l'avenç
Roda de premsa d'Unió de Pagesos, a Lleida, per alertar de l'expansió de la vespa asiàtica (Foto: UP)
17/11/2022 14:00

Unió de Pagesos i les organitzacions apícoles catalanes han reclamat al Departament d'Acció Climàtica que faciliti recursos per frenar l'expansió vespa asiàtica -coneguda també com a vespa velutina- mitjançant la col·locació de trampes. Consideren que ara mateix aquest és "el mètode més efectiu per pal·liar els greus danys que causa a les arnes". A més a més, demanen que els professionals mateixos es puguin implicar directament en aquestes tasques.

En una roda de premsa conjunta a Lleida, les entitats han denunciat que aquesta espècie invasora ja afecta el 45% de les arnes a Catalunya i adverteixen que ara ja és present a tot Catalunya, sense excepció. En aquest sentit, estimen en prop de 2,5 milions d'euros les pèrdues totals en la collita de mel de tardor com a conseqüència dels danys causats per l'acció de la vespa asiàtica, perquè aquest animal "saqueja les arnes" tot aprofitant que és més gran i agressiva que les abelles autòctones.

A part d'UP, la petició la subscriuen l'Associació d'Apicultors de Catalunya i les quatre associacions provincials del sector, amb seus a Lleida, Girona, Tarragona i Barcelona. Demanen a l'Administració que tingui en compte que el cost mitjà d'eliminar un niu de vespa asiàtica és d'uns 300 euros, mentre que en canvi les trampes per a reines i el manteniment d'aquestes tenen un cost de momés 10 euros. "El mètode de les trampes per capturar reines a la primavera i a la tardor -consistent a col·locar recipients amb un líquid atraient- és més eficaç i econòmic, i el poden dur a terme els mateixos apicultors", han indicat.

En canvi, asseguren que el sistema d'eliminació de nius, que prioritza actualment la conselleria d'Acció Climàtica l'Administració i que activa un dispositiu de cada municipi davant de la presència d'un niu, "implica mobilitzar més professionals i mitjans per retirar o inutilitzar els nius" com ara policies municipals, Bombers o personal de Parcs i Jardins, entre d'altres. En aquest sentit, Unió de Pagesos i les entitats apícoles consideren "essencial" que tot el sector i les administracions s'impliquin davant aquesta problemàtica i, per això, entenen que "també caldria incentivar que l'eliminació de nius es dugués a terme a tots els municipis afectats".

La calor de l'octubre n'ha afavorit l'expansió

D'altra banda, els professionals han posat de relleu que les altes temperatures de l'octubre han contribuït a incrementar la presència de la vespa asiàtica arreu del país. L'organització agrària i les entitats apícoles calculen que actualment hi ha un 90% d'arnes afectades a la demarcació de Barcelona i un 95% a les de Girona. En canvi, a Lleida i a Tarragona, ara per ara l'afectació encara és menor, d'entre el 20% i el 30%, tot i que aquesta expansió pot fer que també hi augmenti.

A més a més, estimen en uns 212.000 quilos la quantitat de mel que les abelles han deixat de produir a tot Catalunya a causa de l'acció de la vespa invasora. Aquesta xifra fa referència tan sols a la tarda -de setembre i a novembre d'enguany- i suposa un valor econòmic de gairebé 1,7 milions d'euros. Tenint en compte les despeses d'alimentació de les explotacions apícoles catalanes, les pèrdues econòmiques totals superen en el mateix període els 2,5 milions. Aquest augment de despesa en alimentació és degut al fet que l'abella no ha pogut sortir a buscar aliment i s'ha hagut de menjar les seves reserves.

A Catalunya, hi ha actualment 2.178 explotacions apícoles i 118.120 arnes, segons dades d'Acció Climàtica. Les entitats adverteixen que "aquesta vespa se situa davant de l'obertura de l'arna per on entren les abelles i espera que aquestes tornin cansades, i carregades de nèctar o pol·len, per caçar-les més fàcilment".

Originària del sud-est asiàtic i de grans dimensions, els experts creuen que la vespa asiàtica va arribar a Catalunya per culpa d'un transport marítim amb contenidors, tal com ha passat amb d'altres espècies invasores. S'alimenta principalment d'altres insectes, amb predilecció per les abelles. El 2013 es van detectar els primers exemplars a l'Alt Empordà i, actualment, ja està establerta a les comarques de Girona i de Barcelona. A les de Tarragona i Lleida està en fase d'expansió.

Mostrar formulari de contacte