Unió de Pagesos posarà càmeres per gravar els atacs de voltors a bestiar viu
Joan Guitart assegura que poden demostrar que les aus han canviat els hàbits per la sobrepoblació. Nova protesta dels ramaders del Pirineu, a Llavorsí, pels danys de la fauna salvatge
El responsable de les comarques de muntanya d'Unió de Pagesos, Joan Guitart, ha assegurat que "s'estan col·locant càmeres per tal de gravar els voltors quan ataquen a animals vius". Guitart ha assenyalat que "si volen que es demostri amb imatges, ho farem, perquè hi ha atacs cada dia", cosa que atribueix a que "el voltor es va protegir, ara n'hi ha masses i ataca als animals vius".
Guitart ha afegit que les aus "s'han acostumat a atacar perquè els és més fàcil" i que "entre d'altres animals, "ataquen corders acabats de parir". En aquest sentit, ha conclòs que "el pagès hi ha d'estar a sobre i passar nit i dia amb el ramat per a poder-ho evitar". Ramaders del Pirineu han protestat novament aquest divendres, en aquesta ocasió a l'entrada de la Junta del Parc de l'Alt Pirineu, a la qual ha assistit el Director General de Polítiques Ambientals de la Generalitat, Ferran Miralles, el qual ha afirmat que s'asseuran "a parlar per arribar a acords". Miralles ha assegurat que comprèn "que els atacs molestin".
Pagesos i ramaders reclamen que s'apliquin mesures urgents per pal·liar els danys que provoca la fauna salvatge en les seves explotacions i plantacions en zones de muntanya. Segons el sindicat. els danys no han parat de créixer els darrers anys amb l'increment continuat de les poblacions de fauna després de la reintroducció i d'una falta de gestió adequada.
Els ramaders apunten directament a la reintroducció i "sobreprotecció de l'ós i del voltor", que ataquen i causen danys als ramats. En el cas dels agricultors la queixa va encarada al dany que les sobre poblacions de cérvols, senglars o muflons, causen a les explotacions agràries.
Bonic per a qui en viu lluny
En relació a la reintroducció de l'ós al Pirineu, Guitart ha apuntat que "els pagesos del territori diuen no a l'ós, però resulta que quan parlem amb la gent del territori, tampoc el volen; i si parlem més lluny, als visitants, també diuen que no volen l'ós". El portaveu dels ramaders denuncia davant les administracions que "com més lluny està la gent del territori, més volen l'ós, però quan hi has de conviure, ja no és tan bonic".
Des d'Unió de Pagesos també s'ha recordat que en altres zones d'Europa on es van aplicar plans per reintroduir l'ós, com Àustria, ara s'estan tirant enrere", ja que "no es veuen tan beneficiosos pel territori".
Ferran Miralles, per contra, sosté que "pel que fa als Pallars, els atacs d'ós en els dos últims anys han estat zero", malgrat que les darreres setmanes hi ha hagut un doble atac mortal al municipi veí de Naut Aran, a un ramat a Bagergue. El director general ha respost dient que "la situació del Pirineu està molt lluny de la de Cantàbria, on tenen una població d'óssos més alta que aquí, i conviu amb la ramaderia sense cap problema".