Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos reclama a les administracions instruments per a la viabilitat de les granges d'oví i cabrum

Unió de Pagesos reclama a les administracions instruments per a la viabilitat de les granges d'oví i cabrum

El sindicat considera "insuficient" el pressupost de l'ajut del Ministeri d'Agricultura per al sector
Ramat d'ovelles a la Vall d'Àssua, al Pallars Sobirà (Foto: ACN)
11/05/2020 18:15

Unió de Pagesos demana a les administracions que articulin "amb urgència" instruments per fer possible la viabilitat de les granges d'oví i cabrum tenint en compte la difícil situació per la qual passa el sector, "agreujada pels efectes de la COVID-19". El sindicat demana un ajut específic per a la producció perduda durant el període de Setmana Santa. Tot i que el Ministeri d'Agricultura va publicar el 5 de maig un Reial decret que preveu una subvenció específica per al sector, Unió de Pagesos considera "insuficient" el pressupost previst. Aquesta ajuda va destinada als productors que no han pogut comercialitzar els xais i cabrits. El Departament d'Agricultura es va comprometre a completar els diners fins a 12 euros per reproductora.

Segons els càlculs d'Unió de Pagesos, "el pressupost del Ministeri només cobriria quatre euros per cada reproductora, amb limitació a 100 animals per granja, segons l'ordre estatal". En aquest sentit, el sindicat assenyala que caldria prioritzar les explotacions més professionals i demana que s'asseguri que l'ajut, que es pot sol·licitar a través de la DUN, arribarà primer a les granges amb titular professional i amb un nombre mínim d'animals més elevat.

Unió de Pagesos també reclama una regulació de l'autorització de petits escorxadors o escorxadors mòbils per afavorir que els ramaders puguin comercialitzar la seva producció, així com l'autorització d'obradors. A més, el sindicat insta a identificar correctament l'origen de les canals, com marca la normativa europea, ja que "afavoriria que el consumidor identifiqués el producte de qualitat produït a Catalunya".

L'organització agrària assenyala que l'agreujament de la crisi del sector oví i cabrum per la covid-19 "posa de manifest mancances del sector" com ara la falta de contractes per a comercialitzar la producció. Unió de Pagesos destaca que la iniciativa 'Pagesia a casa', que va posar en marxa el sindicat per posar en contacte productors i consumidors a través de l'enllaç pagesiaacasa.cat, "suposa una oportunitat" per a la comercialització de venda directa.

Mostrar formulari de contacte