Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos reclama que el Govern compensi l'impacte real de l'ós en la ramaderia

Unió de Pagesos reclama que el Govern compensi l'impacte real de l'ós en la ramaderia

El sindicat denuncia que els danys causats també inclouen desaparició de bestiar, exemplars amb estrès o pèrdua de pes i retorn precipitat des de la muntanya. Endeguen una prova pilot de geolocalització per determinar la causa de comportaments "anòmals" dels animals com els detectats a Lladorre

Una vaca amb signes d'estrès i pèrdua de pes per la presència de l'ós, a Lladorre (Foto: UP)
Una vaca amb signes d'estrès i pèrdua de pes per la presència de l'ós, a Lladorre (Foto: UP)
29/10/2020 14:55

Unió de Pagesos ha denunciat aquest dijous que l’impacte negatiu de l’ós bru a la ramaderia de l'Alt Pirineu i Aran va molt és més enllà dels danys que reconeixen els expedients tramitats per la Generalitat per compensar-ne els anys.

Per això, reclamen que aquestes indemnitzacions cobreixin també episodis com el que s'ha viscut les darreres setmanes a la muntanya de Lladorre (Pallars Sobirà), on els pagesos han comprovat astorats com el bestiar baixava de la muntanya molt més aviat de l'habitual i amb signes d'"estrès" i de pèrdua de pes. Un fet que no dubten a atribuir a la presència d'óssos a la zona, tenint en compte que, a més a més, aquesta tardor el bestiar disposava de molt aliment a les zones de pastura.

Enguany, l’administració ha comptabilitzat només 19 atacs de l'ós entre l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Aran, sobretot concentrats en aquestes dues darreres comarques i amb pèrdues de bestiar i d'arnes. El sindicat remarca, però, que paral·lelament s’estan perdent animals no localitzats, per "espantades" produïdes per l'ós, i hi ha d'altres afectacions per l’estrès dels ramats i per la reducció del període de pastura, també a causa de la presència de plantígrads. Aquests danys indirectes, denuncien, "no són compensats" i a més a més "dificulten el maneig dels ramats".

Ampliar els supòsits i barems de les compensacions per atacs de l'ós

Davant d'aquests fets, el sindicat reclama al Departament de Territori que actualitzi els barems de valoració econòmica de les indemnitzacions per danys, i que aquests s’incrementin un 25% del barem en els supòsits de races autòctones (com la vaca Bruna dels Pirineus) inscrits en el corresponent llibre genealògic, juntament amb els animals de producció ecològica inscrits al CCPAE. També insten el Govern a compensar, en funció del temps de dedicació, els supòsit pels perjudicis per la presència del ramader/a durant el peritatge dels danys i per la recerca dels animals extraviats. Finalment, exigeixen que la indemnització tingui en compte l’import econòmic de l’assistència veterinària i la despesa feta per part del ramader afectat.

Unió de Pagesos també ha demanat aquest dijous que s’indemnitzi amb "el 100% del barem" quan la causa de la mort sigui "indirecta". És a dir, si es demostra pericialment que ha estat arran de l’espantament i fugida per la presència de l’os. La mateixa compensació consideren que s'ha d'aplicar quant als animals desapareguts que pasturaven en el lloc de l’animal mort i no han estat localitzats. UP remarca que la reducció del temps de pastura o abandonament de les pastures comporta una gestió ineficaç i perjudicis ambientals a mitjà i llarg termini al territori.

Millorar la cobertura telefònica a la zones de pastura

Paral·lelament, el sindicat demana al Govern que es faci càrrec de la infraestructura necessària "perquè les zones de muntanya comptin amb bona cobertura, sigui via telefònica o per satèl·lit". Aquest punt el veuen necessari per implantar mètodes de geolocalització i de gestió de dades tecnicosanitàries de l’estat dels ramat,s amb l’objectiu de detectar atacs de l’ós i d'altres problemes i aixi "facilitar i millorar el maneig dels ramats".

Actualment, de fet, el sindicat ja impulsa un projecte pilot de control dels ramats i de les pastures a través de collars amb control remot. Un sistema que pot ser clau a partir d’ara, però l’èxit del qual depèn de la cobertura.

UP demana ampliar els terminis de comunicació de moviments de bestiar

Encara en l'àmbit ramader, aquesta setmana Unió de Pagesos també ha demanat que el Departament d’Agricultura ampliï els terminis de comunicació de moviments de bestiar i que es comptabilitzi el període disponible en dies hàbils. L'objectiu és "facilitar la tramitació als ramaders i ramaderes durant l’estat actual de mesures de precaució davant la pandèmia".

Segons UP, "com a conseqüència de la situació sanitària actual, el sector ramader es troba en dificultats per realitzar la gestió de la comunicació del moviment d’animals a través de les oficines comarcals". A causa de l’accés controlat per accedir a les oficines i la necessitat de demanar cita prèvia per poder realitzar qualsevol gestió, "s’obstaculitza el compliment dels terminis preestablerts de set dies naturals".

Mostrar formulari de contacte