Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos treballarà en una proposta de nova llei de gestió de fauna cinegètica

Unió de Pagesos treballarà en una proposta de nova llei de gestió de fauna cinegètica

La prioritat és que es doni una resposta efectiva als casos de sobrepoblació i als danys a l'agricultura i la ramaderia. Al Pirineu, proposen estendre al Berguedà i el Ripollès l'exempció de l'ús de precintes, que ja s'ha demanat per a l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Pallars
Danys a arbres, causats per conills, a Puigverd de Lleida (Foto: UP)
17/02/2021 18:55

Unió de Pagesos treballarà aquest 2021 en el contingut d’una proposta per a una llei de gestió de la fauna cinegètica. El sindicat agrari ha recordat que actualment encara està vigent la llei aprovada durant la dictadura franquista, l'any 1970, i creu que cal "superar" aquesta "legislació obsoleta" per donar "resposta a la situació actual de danys de fauna". Pel sindicat, aquesta és "una eina clau per fer front als danys en les zones amb densitats i afectacions més greus a l’agricultura".

Paral·lelament, UP reclama que es posi en marxa urgentment el Grup Especial de Gestió Cinegètica i Captura d’Animals (GECA) del Cos d’Agents Rurals, que ha de donar resposta a la pagesia afectada en llocs on el titular cinegètic no hi actua o bé hi ha dificultats que no permeten fer front als danys.

El sindicat hi afegeix que, mentre no es disposi d’una nova llei de caça, cal "fer front a la situació de sobrepoblacions amb altres mesures per facilitar-ne el control", i denuncien que fins ara les solucions les han hagut d'aportat els pagesos mateixos malgrat que no els hi pertoca.

Entre les propostes que ja han avançat, Unió de Pagesos demana que en el cas del cérvol s'estengui al Berguedà i al Ripollès la mesura d’eximir les àrees privades i locals de caça de l’obligació de fer ús de precintes, per facilitar-ne les captures. Una mesura que ja han proposat que s'incorpori la temporada 2021-2022 a bona part de l'Alt Pirineu (Alt Urgell, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Cerdanya), per prevenir la transmissió de la tuberculosi bovina i els danys a l’agricultura.

Pel que fa al cabirol, proposen "que es pugui caçar com el senglar" per "facilitar-ne les captures" ja que la població d'aquesta espècie "està descontrolada en moltes zones de Catalunya". Quant als conills, defensen que en zones amb danys properes a camins es pugui caçar amb la senyalització adequada, com es fa en el cas de la caça major, per tal de poder dur a terme les actuacions amb seguretat i eficàcia. I amb relació al porc fer, demanen que en el període de caceres a l’estiu "es faciliti la seva caça amb totes les modalitats permeses per la llei per minimitzar els danys".
 
El sindicat, a més a més, ha reclamant la declaració de "l’emergència cinegètica" a les zones que superin els llindars de població establerts a la resolució de vedes. Finalment, pel que fa a les comarques de Girona, volen que s'hi contempli "singularitats en relació a la població d’ànec de coll verd, com ja es fa en altres territoris, per facilitar-ne les captures a les zones on produeixen danys importants".
 
Unió de Pagesos ha posat en marxa les darreres setmanes una campanya de denúncia a les xarxes socials, que recull imatges de les afectacions de la fauna cinegètica a tot el territori, amb l’etiqueta #proudanysdefauna.

Mostrar formulari de contacte