Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Unió de Pagesos valora com a "normal" la collita de blat i colza

Unió de Pagesos valora com a "normal" la collita de blat i colza

El sindicat agrari rebaixa expectatives pel que fa a la campanya de cereal i herbacis, per l'augment de danys causats per animals salvatges i per l'excés de pluja en algunes zones. Tot i això, l'entitat matisa que el balanç varia en funció de cada territori català
Terrenys agrícoles a Baltarga (Foto: @jicervera)
05/08/2020 10:50

Unió de Pagesos ha rebaixat les expectatives inicials de la campanya de collita de cereal i herbacis: preveu ara a una collita "normal" de blat i colza i creu que fins i tot serà "dolenta" pel que fa a l'ordi i el pèsol, malgrat les bones dades de pluviometria d'enguany. Tot i això, el sindicat agrari matisa que els resultats varien en funció de cada territori de Catalunya i que en alguns d'ells sí que hi està havent una bona collita. Conclouen que "el comportament ha estat asimètric" i que on els resultats es quedaran més per sota de les previsions és a les comarques gironines.

Segons l'organització agrària, el motiu principal que explica la rebaixa de les expectatives de collita és "l'excés de pluja a la primavera", un factor pel qual "el conreu mediterrani del cereal no hi està adaptat" i que va ocasionar "greus problemes d'ajagut a la collita, una pitjor maduració del gra i, fins i tot, l'elevada humitat va fer que el gra germinés". A això hi afegeixen la pèrdua de producció causada pels increments dels danys de senglar, de cabirols i de conills joves. Això es deu al fet que la caça es va prohibir durant el confinament i no es va poder controlar aquest excés de fauna; la qual, en conseqüència, es van anat menjant els conreus, causant més estralls dels ja habituals. També van afectar en la collita les pedregades entre juny i juliol, si bé amb "una afectació local molt desigual" i concentrada sobretot a la plana de Lleida.

Balanç per territoris

A l'Alt Pirineu i Aran, la producció ha estat "molt irregular i amb problemes de malalties fúngiques tant en blat com en ordi". Tot i això, a les comarques pirinenques el balanç és més positiu que a d'altres zones. Per exemple, a la conca de Tremp, per exemple, a les zones àrides, el cereal està obtenint uns "rendiments adequats, quedant-se més justos a les zones més humides", i la majoria d'ordis arriben sense problemes  als nivells de proteïna mínim. Les colzes també estan tenint uns rendiments d'acord amb la mitjana de la zona, segons UP.

A la plana de Lleida, el sindicat preveu que la producció de cereal serà "similar a la d'un any normal, però molt inferior a les perspectives inicials" perquè "les pluges han dificultat la recol·lecció del gra, problemes d'espiga dreta i d'ajagut, hi ha hagut una disminució del pes específic, major incidència de malalties i un gran nombre de municipis afectats per danys per pedregada. La producció de pèsol a Lleida serà la d'un any "normal", malgrat els problemes amb l'herba i l'excés d'aigua. L'únic conreu herbaci d'hivern que ha fet una bona producció ha estat la colza.

A les comarques de Girona, amb molta presència de cereal, la collita d'ordi i blat ha caigut a "mínims històrics", amb pèrdues de producció del 70%, respecte de la mitjana. El sindicat remarca que s'han acabat complint els "pitjors pronòstics" pel baix pes específic i el nivell de proteïna en blats, que "no es podran destinar al consum humà i s'hauran de comercialitzar per a pinso, amb la pèrdua de valor econòmic que això suposa". A més, la producció de colza i nap també es reduirà entre un 30% i un 40% respecte a la mitjana de la zona. Ara estan pendents de com evolucionen els conreus d'estiu. El sindicat espera un increment de la superfície sembrada de gira-sol i sorgo, pel fet que les pluges de l'hivern i primavera no van permetre la sembra de cereal d'hivern quan tocava.

Pel que fa a la Catalunya Central, la recol·lecció també està sent "molt irregular" però "seguint el patró general de pitjor producció d'ordi que de blat i, a més, amb problemes de pes específic". Per contra, en colza, la producció és "bona"; i en pèsol, "normal".

A l'àrea metropolitana de Barcelona, Unió de Pagesos ha observat un "millor rendiment en blats que en ordis". En blat, la collita "s'aproximarà a la mitjana", però, en ordi "es quedarà per sota". Finalment, a la zona cerealista de Tarragona i les Terres de l'Ebre, Unió de Pagesos espera que s'arribi a uns "rendiments pròxims a la collita mitjana" de la zona en cereal i colza, malgrat la major incidència de malalties fúngiques i un menor pes específic del gra.

UP demana un seguiment de les explotacions amb pèrdues

Davant d'aquest escenari, Unió de Pagesos demana al Departament d'Agricultura que faci un seguiment acurat de les possibles pèrdues, per adequar la fiscalitat de la pagesia cerealista que tributa pel sistema de mòduls a l'IRPF. També reclamen l'avançament dels ajuts directes de la PAC i que s'habilitin línies de préstecs bonificades per a aquells productors cerealistes que ho necessitin, atès que "la poca producció lligada a la caiguda del preu del cereal respecte de l'any passat, sumat al fet d'haver de canviar el destí del gra, pot posar en risc la viabilitat econòmica de les explotacions més afectades".

Unió de Pagesos adverteix que, tot i la pèrdua real de rendiment, "el desajust entre rendiment real i rendiment assegurable existent provoca unes indemnitzacions tan baixes que, sovint, surt més a compte no reclamar el dany a Agroseguro per evitar increments en el preu de la pòlissa d’assegurances".

Mostrar formulari de contacte