Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Uns 40.000 caps de bestiar i 50 ramaders participen en el reagrupament de ramats al Pirineu

Uns 40.000 caps de bestiar i 50 ramaders participen en el reagrupament de ramats al Pirineu

04/07/2011 11:32

Una cinquantena de ramaders de quatre comarques del Pirineu (Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alta Ribagorça i la Val d'Aran) participen aquest estiu en el projecte de reagrupament de ramats per evitar atacs de l'ós bru. Els animals s'agrupen en tres grans ramats, que sumen 40.000 caps de bestiar.

El director general de Medi Natural i Biodiversitat, Josep Escorihuela, assegura que "el programa vol conciliar la introducció de l'ós i la supervivència dels ramats al Pirineu". Escorihuela explica que "es tracta d'unir ramats de diferents pagesos a la muntanya i que un sol pastor els vigili durant tot l'estiu".

Aquesta mesura es va iniciar el 2007 i ha demostrat ser molt efectiva, ja que segons la Generalitat, "no hi ha hagut cap atac d'ós des que es fa". Escorihuela comenta que des del departament se subvenciona de dues formes aquest programa. En alguns casos es paga el cost del pastor que passa tot l'estiu amb les ovelles. Per una altra banda, s'atorga una subvenció per ovella i els ramaders són els que paguen el pastor.

La presentació del programa s'ha fet aquest divendres a Llessui (Pallars Sobirà), muntanya on vuit ramaders han reagrupat el seus ramats. Des d'aquest divendres fins a finals de setembre, Pepito Rungall, un pastor d'Estac que porta 50 anys en l'ofici, vigilarà el ramat d'unes 4.500 ovelles.

Mostrar formulari de contacte