Uns 80 forjadors d'arreu d'Europa participen en una trobada a la Vall Ferrera
El poble d'Alins, al Pallars Sobirà, s'ha convertit aquest divendres en la capital europea d'artesans forjadors. Una vuitantena de professionals participen fins diumenge en una trobada internacional de la Forja Viva.
Els artistes faran en directe set escultures pels set pobles que conformen la Vall Ferrera. Aquest esdeveniment, que promou el projecte Boscos de Ferro, vol oferir un recorregut des dels mil·lenaris tallers siderúrgics d'època romana, amagats a les profunditats dels boscos de la Vall Ferrera, passant per les restes de mines, cabanes i carboneres dels segles XVIII i XIX, de l'època daurada de les fargues pirinenques.
Guillermina Morales de l'Associació de Forjadors de Catalunya (AFoc), ha explicat que Forja Viva és un festival internacional de Forja que s'inicià l'any 2009 al cor de Barcelona amb la intenció d'agrupar i connectar als professionals actuals i als estudiosos del món de la forja, i d'apropar-los al gran públic. Morales afegeix que per primer cop aquest festival es trasllada a l'Alt Pirineu, "per contribuir, en el marc del projecte Boscos de Ferro. a la seva tasca de dinamització local".
Dels 80 forjadors inscrits, 33 són de diferents països europeus, com ara Rússia, Itàlia, Alemanya o Ucraïna. Alguns d'ells estan considerats els millors forjadors del món. Tot i així, a tots aquests mestres forjadors la trobada els ha de servir per intercanviar coneixements "tant des del punt de vista pràctic com científic". Per Morales, "és molt important poder donar a conèixer la història de la forja de Catalunya a la resta del món, ja que és molt rica i important".
Jordi Palau, director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, remarca que amb aquesta proposta es materialitza un anhel històric de la gent de la Vall Ferrera, i de moltes persones i entitats que, des de fa anys, s'han interessat per la riquesa patrimonial d'aquest racó de Catalunya.
A la Vall Ferrera, el ferro va transformar de manera rellevant el seu medi físic i forestal. En una altra època, l'economia i la vida de la gent va girar entorn del ferro. Les empremtes que va deixar des de ben antic la gent que buscava mineral i extreia ferro, encara es poden veure en el sòl i la muntanya de la zona o amagades en les profunditats dels boscos. Tot aquest patrimoni el visitant el pot descobrir mitjançant itineraris que s'han habilitat des del Parc Natural de l'Alt Pirineu.
A la inauguració de la fira hi ha assistit el president de la Diputació de Lleida, Jaume Gilabert, la directora dels serveis territorials de Cultura a Lleida, Carme Vidal, l'alcalde d'Alins, Josep Poch i el director del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Jordi Palau.