Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / UP denuncia que l'augment dels danys dels senglars ha fet avançar la collita de blat de moro a l'Alt Urgell

UP denuncia que l'augment dels danys dels senglars ha fet avançar la collita de blat de moro a l'Alt Urgell

El sindicat agrari alerta de pèrdues econòmiques de milers d’euros i exigeix que s'apliquin solucions urgents

Camp de blat de moro afectat pels danys dels senglar al municipi de Montferrer i Castellbò (Foto: UP)
Camp de blat de moro afectat pels danys dels senglar al municipi de Montferrer i Castellbò (Foto: UP)
08/09/2017 18:25

Unió de Pagesos (UP) ha denunciat que l’increment de l’acció dels senglars als sembrats de blat de moro de l’Alt Urgell suposa importants pèrdues econòmiques per a la pagesia. En aquest sentit, el sindicat indica que el sector s'ha vist obligat a avançar la collita per tal de salvar el màxim de producció, tot i les pèrdues que implica emmagatzemar un gra amb el doble d’humitat i la meitat de matèria seca. En alguns casos els danys haurien afectat el 100 per cent de la collita, per la qual cosa es demana que s'apliquin solucions "urgents".

L’Alt Urgell manté actualment una vuitantena d’hectàrees destinades al conreu de panís. Segons dades del Departament d’Agricultura, el 2016 es van produir 652 tones d'aquest producte, fet que suposa un valor econòmic d’uns 121.663 euros.

Els problemes amb els senglars s'haurien agreujat per la forta sequera d’enguany, que ha afectat la producció d’aliment dels boscos. Els animals, en no trobar menjar, entren massivament als camps de blat de moro per alimentar-se.

Control de la població

Unió de Pagesos denuncia novament que la situació causada pels senglars a l’Alt Urgell és "un exemple més dels greus problemes que provoca, juntament amb els d’altres espècies, la fauna salvatge a la pagesia de Catalunya". El sindicat valora la tasca dels caçadors però considera necessari que una vegada iniciada la temporada de caça facin un esforç suplementari per controlar la població dels senglars a la comarca, "per aturar i prevenir les destrosses".

De la mateixa manera, el sindicat insta a l’Administració perquè actuï "amb celeritat i eficàcia" a l’hora d’atendre les peticions de la pagesia afectada i que s'apliquin totes les mesures que permet la normativa, així com les previstes al Pla de prevenció dels danys i els riscos originats per la fauna cinegètica 2017-2018 d’Agricultura. Unió de Pagesos recorda que els pagesos afectats per aquesta situació no poden presentar al Departament d’Agricultura la comunicació de danys perquè hagi constància dels perjudicis, i que el sindicat té a disposició un model de comunicació.

Declaració d'emergència cinegètica

Per al sindicat agrari, en l'aplicació de les mesures previstes, "cal activar la declaració de l'emergència cinegètica si els danys dels senglars superen els llindars establerts, tal com preveu la normativa". Així mateix, UP denuncia que el Departament només la declara en època de veda. En aquest sentit, el sector considera que aquest extrem hauria de ser vigent mentre els llindars estiguin superats. Per això, es va presentar un recurs d’alçada al juliol a la resolució de declaració d’emergència cinegètica de Girona perquè aquesta no deixés de ser vigent durant el període de caça, ja que el nombre de senglars continua essent superior al previst a la normativa.

L’acció continuada dels senglars en els conreus ja ha provocat que la pagesia de les comarques de Girona hagi deixat de sembrar blat de moro i gira-sol. Només a tot Girona, entre el 2005 i el 2016 s’han perdut 2.000 hectàrees de blat de moro i 1.800 de gira-sol per aquests danys.

Mostrar formulari de contacte