Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / UP es mobilitzarà en contra de l'augment dels exemplars d'ós al Pirineu i perquè no s'incentivi l'existència del llop

UP es mobilitzarà en contra de l'augment dels exemplars d'ós al Pirineu i perquè no s'incentivi l'existència del llop

El sindicat reclama que es millori la viabilitat de les explotacions de muntanya i farà protestes el dia 16 a Oliana, Berga, Ripoll, la Pobla de Segur i el Pont de Suert
Roda de premsa per anunciar les mobilitzacions (Foto: UP)
07/12/2016 14:32

Unió de Pagesos (UP) s'ha mostrat contrari a la reintroducció de grans carnívors com l'ós o el llop ja que considera que els atacs habituals del plantígrad als ramats de muntanya ''fan evident que avui en dia no és compatible la seva protecció amb les activitats productives de les comarques de muntanya''. Ni fent canvis en la gestió de l'explotació, com per exemple amb l'agrupament de ramats o el tancament de pastures, el sindicat creu que la situació milloraria, i és per això que ha anunciat mobilitzacions pel 16 de desembre a Oliana, Ripoll, Berga, la Pobla de Segur i el Pont de Suert.

Segons indica UP, en la majoria de casos és difícil quantificar els danys que pateixen els ramats que s'han dispersat després d'un atac o els avortaments de bestiar a causa de l'estrès que els suposa patir o presenciar un atac. En el cas del llop, el sindicat insta el Govern a no fer cap pas per incentivar-ne la presència a Catalunya, ja que amb les dades de Ministeri d'Agricultura, els altres punts de l'Estat en què existeix el llop "tenen seriosos problemes per compatibilitzar la seva presència no només amb la ramaderia extensiva sinó també amb la seguretat ciutadana".

Segons el cens de 2012-2014 de llop ibèric, a l'Estat hi ha 297 llopades, la majoria a Castella-Lleó. A Astúries, segons un informe del Fondo para la Protección de Animales Salvajes (FAPAS), només el 2015 es van comptabilitzar 3.032 atacs. A la comunitat de Madrid, amb el que portem d'any, s'han comptat 209 atacs que suposen unes indemnitzacions reconegudes de 89.625 euros. Els darrers anys, a Catalunya s'han vist llops a l'Alt Urgell, la Cerdanya, el Solsonès, el Berguedà, el Ripollès i el Vallès Oriental. Es creu que es tracta del llop itàlic, que ve d'Itàlia a través de França. Els Agents Rurals, a més, diuen haver vist llop ibèric a les comarques de l'Ebre, provinent de Maestrat i calculen que d'aquí cinc anys es podria instal·lar a totes les comarques de l'Ebre.

El sindicat també ha fet constar les dificultats per dur a terme l'activitat agrària a muntanya a causa d'una ''gestió deficient de la sobrepoblació de fauna'' que s'agreuja amb les retallades del Govern en ajuts com l'adreçat a les produccions ecològiques, les indemnitzacions compensatòries per a zones de muntanya, o les mesures d'agroambient i clima.

Marxa pagesa

Les mobilitzacions de divendres 16 de desembre seran el preàmbul de la campanya 'Lluita amb Unió de Pagesos per la dignitat de la pagesia', la qual culminarà amb la primera marxa pagesa consistent en una gran tractorada des de diversos punts del territori que confluirà, el 28 de gener, a Barcelona per reivindicar, a més dels aspectes anteriorment exposats, qüestions com la representativitat, els instruments de suport al sector agrari, les mesures compensatòries i l’equiparació dels recursos socials de la pagesia als de la resta de la ciutadania, una ordenació territorial respectuosa amb els espais agraris, o la justícia i l’equitat en el comerç, a més de la distribució dels productes alimentaris, entre d’altres aspectes.

Mostrar formulari de contacte