Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / UP valora positivament la regulació de la venda de llet crua de vaca

UP valora positivament la regulació de la venda de llet crua de vaca

El sindicat agrari creu que la mesura, llargament reivindicada, permetrà "al consumidor optar pel valor afegit; i al productor, veure compensat el seu esforç". Tanmateix, lamenten que les grans productores en dificulten la distribució

Vaques frisones
Vaques frisones
20/07/2018 18:46

Unió de Pagesos ha valorat positivament que el Govern català hagi aprovat el Decret -publicat aquest divendres al DOGC- que regula la venda de llet crua de vaca, directament del ramader al consumidor, d’acord amb la normativa de la Unió Europea i fixant-se en la referència d’altres països comunitaris on aquesta venda ja és habitual.

La mesura dóna resposta a una vella reivindicació del sindicat. Ara fa deu anys, el 2008 Unió de Pagesos ja havia anat aportant proves que aquesta pràctica es desenvolupa amb normalitat a països com ara Itàlia, França i Alemanya. A més, el sindicat "ha fet valdre tots aquests anys la seva proposta en nombroses reunions amb responsables dels departaments de Salut, Agricultura, Comerç, oficines de mercats i fires locals, mercats municipals, i Diputacions catalanes", recorden. Fins i tot han col·laborat en el suport a aquest procés amb l’IRTA i l’Autoritat Catalana de la Competència.

Unió de Pagesos va presentar la proposta de venda de llet crua al Parlament de Catalunya en el debat monogràfic sobre el sector agrari, el 14 d’abril de 2010. El Parlament va adoptar diverses resolucions que instaven el Govern de la Generalitat a treballar per generar alternatives en el sector lacti català, com ara les màquines expenedores de llet, i afavorir el comerç de proximitat. També es comprometien a "impulsar iniciatives que permetin compactar la cadena agroalimentària, per obtenir el màxim valor afegit, i fomentar l’impuls de sistemes per escurçar la distància entre consumidors i productors".  

El sindicat considera que la venda directa de llet crua "permetrà al consumidor optar pel valor afegit de la proximitat i la qualitat, mentre el productor pot veure compensat el seu esforç amb la comercialització directa del producte".

Pel que fa a la màquina expenedora, Unió de Pagesos sempre ha defensat que "cal donar prioritat al producte dels ramaders del mateix municipi, vetllar perquè la llet que es ven sigui realment un producte de proximitat i que, a la vista de la màquina, quedi identificada l'explotació de la qual procedeix el producte".

Sanció a les grans indústries

L’opció de vendre llet crua arriba, a més a més, després que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència hagi sancionat nou indústries làcties i el Gremi d’Indústries Làcties de Catalunya per pràctiques que han distorsionat el mercat lleter almenys durant 13 anys. D’altra banda, l’aprovació coincideix amb la denúncia que fa UP cap a "un sector comercial que presumptament ha vingut utilitzant la llet com a producte reclam, mentre les administracions no han actuat de forma prou contundent per evitar aquestes pràctiques presumptament deslleials". A Catalunya, actualment, només queden unes 500 explotacions lleteres, si bé el sindicat destaca que ara són "professionals i punteres".

Les administracions animen els productors amb una normativa de contractes làctics i dret de negociació per part de les Organitzacions de Productors Lleter, que els permetria una recuperació del sector. Però Unió de Pagesos alerta que això topa amb "la posició de domini d’una part de la indústria i la gran distribució", que "continua essent encara un entrebanc important per als ramaders, ja que les grans superfícies encara ofereixen presumptament la llet com a producte reclam a preus molt baixos".

Crear un segell de qualitat

En aquesta situació, Unió de Pagesos insisteix a demanar "un distintiu o logotip per diferenciar els productes làctics obtinguts a partir de llet produïda a Catalunya", si bé lamenta que "aquesta proposta no rep suport a les taules sectorials de la llet, ni per part d’altres organitzacions productores, ni de la indústria". En el marc d’aquesta discussió a la Unió Europea França i altres països, i regions, com Galícia, ja han creat un distintiu de llet autòctona que es troba als comerços.

Mostrar formulari de contacte