Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Urbanisme suprimeix 300 hectàrees urbanitzables a l'Alt Pirineu, que sumen prop de 8.500 habitatges

Urbanisme suprimeix 300 hectàrees urbanitzables a l'Alt Pirineu, que sumen prop de 8.500 habitatges

La majoria de les desclassificacions del PDU es localitzen al Pallars Sobirà, en diversos àmbits de sis municipis. A l'Alt Urgell, l'afectació inclou sectors de la Seu, Arsèguel i Josa i Tuixent
Tuixent
23/07/2020 18:35

La Comissió Territorial d'Urbanisme de l'Alt Pirineu ha aprovat aquest dijous, de manera provisional, el denominat Pla Director Urbanístic (PDU) de revisió de "sòls no sostenibles" de l'Alt Pirineu. L'aprovació definitiva és previst que la faci aquest divendres mateix la Comissió de Territori de Catalunya. El document afecta fins a 26 municipis de les comarques de la Cerdanya, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell i l'Alta Ribagorça.

El punt més polèmic del pla, i que ha generat queixes de diversos municipis pirinencs afectats, és el fet que suprimeix o bé revisa la condició d'urbanitzable a terrenys que sumen un total de de 300 hectàrees i que, en conjunt, representaven la possibilitat de construir en el futur prop de 8.500 nous habitatges.

Concretament, s'han identificat i revisat fins a 160 sòls d'extensió urbana (121 sectors de sòl urbanitzable i 39 àmbits de sòl urbà). L'argument que addueix el Govern és el fet que, a dia d'avui, aquests sectors "no s'han transformat urbanísticament"; és a dir, que de moment no s'hi ha construït. Els municipis afectats són: Alp, Llívia, Puigcerdà, Alt Àneu, Arsèguel, la Vall de Boí, Bellver de Cerdanya, Espot, Isòvol, Lladorre, Llavorsí, Llimiana, Conca de Dalt, la Pobla de Segur, el Pont de Suert, Rialp, Salàs de Pallars, Sarroca de Bellera, Senterada, la Seu d'Urgell, Sort, Talarn, Tírvia, la Torre de Cabdella, Vall de Cardós, i Josa i Tuixent. Per a tots aquests sectors afectats, el PDU hi proposa "l'extinció, la modificació del sector, o el manteniment", segons cada cas concret.

Pel que fa a l'extinció, afecta 47 àmbits (que sumen 189 Ha i 4.261 habitatges) on es verifica, segons Urbanisme, "una contradicció amb els criteris de sostenibilitat que es recullen en aquest PDU per esdevenir un assentament urbà". Això comporta la "desclassificació d'un àmbit o sector, el qual passa a integrar el sistema territorial d'espais oberts" d'acord amb el règim de sòl no urbanitzable i amb la directriu pel planejament municipal de qualificació que el Govern considera "més coherent amb l'entorn i característiques dels sòls, segons les normes del planejament general vigent a cada municipi".

Els sis municipis del Pallars Sobirà afectats per aquesta supressió són Alt Àneu, Espot, Rialp, Sort, Tírvia i la Vall de Cardós. Al Pallars Jussà, hi estan inclosos Salàs de Pallars i la Torre de Capdella; a la Cerdanya, Bellver i Alp; a l'Alta Ribagorça, la Vall de Boí; i a l'Alt Urgell, un sector del municipi de la Seu.

En 69 àmbits més (que sumen 312 hectàrees i 6.810 habitatges), el PDU hi proposa "canvis" en les condicions d'ordenació, la reducció de l'àmbit, la redistribució entre sectors o el canvi de programació del desenvolupament. Això suposa que se suprimeixin 111 d'aquestes 312 hectàrees (4.291) i es mantinguin les 201 hectàrees restants (2.519 habitatges).

Finalment, en els 44 àmbits restants, s'ha conclòs que poden "mantenir tant la seva classificació i estàndards" en "no estar afectats per cap criteri analitzat en el marc del present PDU". Això no eximeix, però, que "en el desenvolupament posterior d'aquests àmbits no afectats, es faci una valoració particularitzada incloent tots els aspectes de detall. Aquesta part engloba només 167 hectàrees i 5.504 habitatges, que cal "sumar als potencials romanents en sòls ja desenvolupats i pendents d'edificació".

La Comissió també ha informat favorablement a la modificació del planejament urbanístic de La Pobla de Segur, per una nova ordenació del Parc Alcalde Boixareu, i l'habilitació d'un nou aparcament de 165 places de vehicles a l'aire lliure a Tremp, a l'establiment comercial Esclat, del grup Bonpreu. L'aparcament tindrà una superfície de 5.350 m² de terreny, i s'estima un cost de les obres de prop de 150.000 euros.

Mostrar formulari de contacte