USTEC-STEs organitza l'acte 'L'escola pública en perill?' a la Seu d'Urgell
Aquest dijous (19.00 h) a l'Espai Ermengol, Rosa Cañadell i Xavier Díez explicaran els principals riscos actuals per al sector educatiu, que ha convocat noves jornades de vaga per aquest mes i el vinent
USTEC-STEs, el principal sindicat català d'ensenyament, organitza a la Seu d'Urgell l'acte 'L'escola pública en perill?', aquest dijous dia 12 al vespre (19.00 h) a la sala d'actes de l'Espai Ermengol. La jornada vol servir per posar sobre la taula els principals riscos actuals de l'ensenyament públic a Catalunya, en un moment d'intens debat i de mobilitzacions en relació amb el seu futur.
L'acte consistirà en dues xerrades. En primer lloc, Rosa Cañadell parlarà sobre 'Neoliberalisme i educació'. I tot seguit, Xavier Díez oferirà la conferència 'Què està passant al sistema educatiu', en què explicarà els "canvis globals i transformacions locals" que observa actualment al sector.
La sessió informativa a la Seu coincideix amb la nova convocatòria de vaga que han fet els sindicats d'ensenyament pels propers dies 17 i 25 de maig i 2 i 9 de juny, per protestar per la degradació de les condicions de treball. En un manifest conjunt publicat ara fa pocs dies, titulat 'La comunitat educativa diu prou', les organitzacions del sector volen mostrar el seu suport al col·lectiu de docents i denunciar la retallada de drets i de mitjans al llarg dels darrers deu anys, alhora que lamenten l'actitud de "menysteniment" que té cap a aquestes demandes el conseller d'Educació de la Generalitat, Josep González-Cambray.
El nou document reclama, entre d'altres peticions, destinar a educació almenys el 6% del PIB, revertir les retallades, restablir l'horari lectiu anterior a les retallades, incrementar el personal d'atenció a l'alumnat, recuperar el poder adquisitiu perdut, derogar el Decret de Plantilles, garantir una FP pública de qualitat, aturar les privatitzacions o externalitzacions a la formació professional, eliminar la concertació en centres privats "que no donin resposta a les necessitats d'escolarització", retirar l'ordre del nou calendari escolar, l'estabilització dels treballadors interins.
El document també exigeix que el Departament d'Educació doni cobertura legal als mestres a l'hora de continuar amb la immersió lingüística, enfront de les noves sentències del sistema judicial espanyol -la darrera, aquest dilluns mateix- que imposa a tots els centres l'obligació de fer un 25% de classes en castellà.