Vaga d'estudiants a la Seu contra la LOMCE i el '3+2'
El col·lectiu rebutja el nou sistema de titulació universitària, que devalua els graus i potencia i encareix els màsters. Un grup de joves s'han manifestat pel centre de la ciutat i han llegit un manifest
Estudiants de secundària s'han manifestat aquest dijous al matí pels carrers de la Seu per sumar-se a la vaga convocada arreu del país per protestar contra la llei estatal de qualitat educativa (LOMCE) i el nou sistema de titulació universitària conegut com '3+2'. Els joves denuncien que, si tiren endavant aquests plans, les administracions superiors estan "venent" el seu futur, per la qual cosa en demanen la derogació.
Al final de la marxa, una part dels estudiants ha fet una asseguda a la plaça dels Oms i han llegit el manifest de la jornada. Entre d'altres punts, els sindicats d'estudiants han assenyalat que la nova reforma educativa, "seguint els dictats de la Unió Europea i l'Estat espanyol", està "pensada, construïda i transmesa d'esquenes a la comunitat universitària i en benefici d'aquells que veuen l'educació com un negoci i la tracten com una mercaderia".
El 'decret 3+2' va ser aprovat pel Consell de Ministres del Govern espanyol l'any passat. A grans trets, els estudiants denuncien que aquest sistema devalua els graus universitaris, ja que la majoria passen de 4 a només 3 anys, i que per aconseguir una titulació reconeguda obliga a fer un màster de dos anys, en molts casos amb costos molt elevats i inassumibles per a les rendes més baixes. Per tot plegat, el col·lectiu veu aquest pla com "una elitització i mercantilització de l'ensenyament públic" i impulsa "l'eliminació de graus que es considerin no rendibles, com ara els de ciències socials i humanitats". En aquest sentit, afirmen que es vol vincular els estudis superiors "als interessos de les grans empreses", les quals, alhora, tindran més presència en els òrgans directius de les universitats.
Els estudiants han lliurat el text del manifest a representants de l'Ajuntament de la Seu. Durant la manifestació, han instat la Generalitat a rebutjar aquestes mesures estatals i també s'han expressat a favor de la independència, la defensa de l'ensenyament públic i en català, la desobediència i la "ruptura" amb l'Estat espanyol.