Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / València d'Àneu tindrà la primera Escola d'Oficials Forestals amb formació qualificada en motoserra

València d'Àneu tindrà la primera Escola d'Oficials Forestals amb formació qualificada en motoserra

Els alumnes rebran el Certificat Europeu, molt demanat al sector, que els acredita com a experts en l'ús d'aquesta eina. El centre cooperatiu té capacitat per a 15 alumnes i vol ajudar a dinamitzar la zona
Formació qualificada en motoserra a l'Escola d'Oficials Forestals, a València d'Àneu (Foto: ACN)
29/01/2018 12:35

València d'Àneu estrenarà aquest abril vinent l'Escola d'Oficials Forestals. Es tracta d'una cooperativa creada per tres socis, del Pallars Jussà, el Montsià i la Garrotxa, que tenen com a objectiu oferir un centre que formi oficials forestals altament qualificats i alhora difondre la cultura de l'aprofitament del bosc.

El centre, amb capacitat per formar a 15 alumnes, estarà ubicat amb instal·lacions municipals que l'ajuntament els ha cedit per a aquesta tasca. A l'edifici de l'antic ajuntament s'hi realitzaran les classes teòriques i a un magatzem actualment en desús s'hi faran les classes pràctiques. A més a més, comptaran amb terrenys comunals del municipi per fer-hi els treballs a bosc.

Als alumnes se'ls formarà amb el Certificat Europeu de Motoserra, molt demanat pel sector. Així, el centre serà un referent per als qui vulguin acreditar-se com a especialistes en l'ús d'aquesta eina, utilitzada especialment per a la tala i gestió de boscos i que requereix uns coneixements específics per garantir-ne una correcta manipulació.

Més productivitat i menys risc al bosc

Josep Plasencia, un dels socis de la cooperativa, ha explicat a l'ACN que aquesta formació cada cop la demanda més el sector, atès que està comprovat que els alumnes formats amb aquest títol augmenten la productivitat i redueixen la sinistralitat al bosc. Segons el soci del projecte, actualment hi ha necessitat de mà d'obra qualificada perquè el sector té "molta precarietat'' en l'àmbit forestal, generalment per malalties professionals o sinistralitat. La incorporació del certificat comunitari, detalla, és ''un pas endavant'' per pal·liar les necessitats del sector. L'European Chainsaw Certificate (ECC) és una formació bastant recent a Catalunya perquè es va començar a implantar tot just l'any 2014.

La ubicació de l'Escola a Alt Àneu respon a la tradició forestal del municipi i a la necessitat de gestió dels seus boscos, ha explicat Plasencia. Segons l'alcaldessa, Laura Arraut, la implantació del centre formatiu al municipi suposarà una injecció per a la dinamització social de la zona, amb la incorporació de 15 joves. En l'àmbit forestal, Arraut en destaca la necessitat de gestionar la gran massa forestal de la qual disposen.

Aquest projecte ha estat beneficiari d'una subvenció com a projecte singulars en el marc de la Xarxa d'Ateneus Cooperatius i projectes Aracoop. Entre els aspectes que s'han valorat destaca que aquestes entitats impulsen una tasca que promou l'economia social fomentant la reactivació econòmica i l'ocupació. Els alumnes de l'escola rebran una formació molt amplia amb conducció de maquinària específica, aprofitaments forestals i tala d'arbres, amb el Certificat Europeu com a resultat més valuós.

Mostrar formulari de contacte