Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Valoració "dolenta" de la temporada de bolets per la calor i la manca de pluja

Valoració "dolenta" de la temporada de bolets per la calor i la manca de pluja

El Pirineu ha estat de les zones més perjudicades per aquestes condicions, amb una producció de només 5 quilos per hectàrea. La mitjana catalana ha estat de 30 kg/Ha, la meitat d'un any normal

Juan Martínez de Aragón, expert en bolets del CTFC (Foto: ACN)
Juan Martínez de Aragón, expert en bolets del CTFC (Foto: ACN)
25/11/2019 12:50

La manca de pluja i les altes temperatures que hi va haver a l'estiu han fet que aquesta temporada de bolets hagi estat "dolenta", segons l'han qualificat per a l'ACN experts del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, amb seu a Solsona. Tot i que la campanya encara es pot allargar fins a final de desembre, la mitjana de producció aquest 2019 és de 30 quilograms per hectàrea, la meitat d'un any normal.

A més a més, el Pirineu s'ha vist especialment afectat per aquestes condicions, perquè en aquest cas la producció calculada pel CTFC ha estat de només 5 kg/Ha, una xifra radicalment per sota de la que hi va haver l'any passat, quan als boscos pirinencs hi va haver fins a 550 quilos de bolets per hectàrea. Això ha afectat també determinades espècies. Per exemple, de ceps, rossinyols i rovellons pràcticament no se n'han collit.

Encara queda un mes perquè la temporada de bolets es pugui donar per acabada del tot, però els experts del CTFC no dubten a qualificar ja la campanya de "pobra i dolenta". Els motius, segons ha assegurat l'investigador Juan Martínez, han estat la manca d'humitat i d'aigua, combinat amb unes temperatures massa elevades i amb el vent, "tot el contrari del que necessiten els bolets".

La part positiva, menys massificació al bosc

Pel costat positiu, Martínez creu que no hi ha una tendència continuada a un descens de la producció, si bé constata que actualment "és cert que hi ha anys que es produeix molt i d'altres que gens"; és a dir, que hi ha alts i baixos. Alhora, l'analista recorda que el fet "que no hi hagi fructificació no vol dir que no hi hagi fong, i si se sap que hi ha pocs bolets, hi ha menys gent trepitjant el bosc", per la qual cosa confia que en properes temporades es recuperi la producció.

De cara al desembre, la presència de bolets ja es concentra en determinades zones de la Catalunya Central i la Serralada Prelitoral.

Mostrar formulari de contacte