Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Veïns i regants de Berén rebutgen la retirada de la concessió d'aigua del nucli

Veïns i regants de Berén rebutgen la retirada de la concessió d'aigua del nucli

L'associació ha presentat un contenciós administratiu contra el que qualifiquen d'"expropiació forçosa". L'Ajuntament de les Valls d'Aguilar defensa que les obres es fan "amb la màxima legalitat i garanties"
Fonts del Gos i Reguers, a les Valls d'Aguilar (Foto: Comunitat de Regants de Berén)
25/04/2022 18:55

L'Associació de Veïns i Comunitat de Regants de Berén, al municipi de les Valls d'Aguilar, han denunciat el que qualifiquen d'"expropiació forçosa" per part de l'Ajuntament en relació a la concessió d'aigua al poble.

El col·lectiu assegura que "tot i haver-hi dos contenciosos administratius contra l'Ajuntament, l'alcaldessa Rosa Fàbrega ha decidit tirar pel dret" i retirar aquesta potestat als residents, i hi afegeixen que estan "indignats" i que "ha estat impossible arribar a un acord, malgrat que els veïns mai li han negat ni li negaran l'aigua a les seves cases sempre que ho necessitin, tot i tenir-ne prou al seu nucli". En aquest sentit, han al·ludit a "la màxima activitat del seu negoci de cases rurals i la piscina ben plena en ple mes d'agost", en referència a l'activitat professional de l'alcaldessa. L'associació sosté que "totes les concessions d'aigua de les Valls d'Aguilar estan en mans de les associacions de veïns (comunitats de regants)" i que la decisió presa només s'ha dut a terme a Berén, i no a d'altres nuclis.

En un comunicat, l'entitat ha justificat la presentació d'un recurs contenciós administratiu "contra totes les actuacions executades per l'Ajuntament" perquè interpreten que "no s'han seguit els procediments legals establerts, i menys els ètics", davant d'una "expropiació" de la qual hi afegeixen, la batllessa en serà "la gran beneficiària". I auguren que si aquests recursos prosperen "l'Ajuntament en pot sortir greument perjudicat perquè se'n poden derivar responsabilitats".

Finalment, l'Associació de Veïns i Comunitat de Regants de Berén no descarta "mobilitzacions" i l'alcaldessa "opta per seguir amb el procediment", perquè entenen que "qualsevol altre consistori esperaria la resolució dels jutjats per començar qualsevol actuació al terreny" en lloc de "dir al darrer ple que aviat començarien les obres, tot i no haver-hi cap resolució ferma".

Resposta de l'Ajuntament

Sobre aquesta qüestió, en nom de l'equip de govern, Rosa Fàbrega ha defensat que l'Ajuntament "té tots els permisos corresponents" per fer-se càrrec de la distribució d'aigua de boca tant de Berén com d'Argestues, després d'haver completat "un procediment llarg". Fàbrega subratlla que ja tenen l'aval tant de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) com de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), el Departament de Territori i la Comissió d'Urbanisme de l'Alt Pirineu, i que per tant no és pas una decisió unilateral sinó que s'ha tramitat "amb la màxima legalitat i les màximes garanties".

L'alcaldessa remarca també que "l'Ajuntament té la responsabilitat de fer les obres de portada d'aigua als pobles, com a servei bàsic i obligatori", i que "els veïns de Berén han d'estar tranquils, perquè hi ha prou aigua per a tots i no hi ha d'haver cap problema per a ningú".

Finalment, quant a la presentació de contenciosos administracions, Rosa Fàbrega ha dit que aquests tràmits "han d'anar fent el seu camí i ja s'aniran resolent", alhora que ha detallat que el consistori ja s'hi ha personat al respecte.

Mostrar formulari de contacte