Una granja de gallines en llibertat a Calvinyà, una experiència empresarial d'èxit
L'emprenedor Pere Roca ha ampliat el seu negoci fins als 800 animals per poder abastir d'ous de proximitat una quinzena de comerços de la zona. La iniciativa va sorgir després del confinament del 2020
El confinament del 2020 va servir a Pere Roca per animar-se a tirar endavant un petit negoci de venda d’ous de proximitat. El jove emprenedor alturgellenc explica que sempre havien tingut gallines a l’hort de casa, però destinades al consum familiar. Un cop aixecades les restriccions, va decidir posar en marxa el projecte i un any després ja comptava amb 350 animals, quantitat que, segons considerava, era la mínima que necessitava per fer-ho viable.
La comercialització dels ous ha estat, bàsicament, per via directa, fent porta a porta i aconseguint nous clients gràcies al boca-orella. Ara ha fet un pas més i ja té 800 gallines per tal de satisfer la demanda de la quinzena de comerços i restaurants als quals ven a la Seu d’Urgell.
El seu model de cria passa perquè les gallines puguin estar en llibertat dins un espai que és obert i que es troba a Calvinyà, al municipi de les Valls de Valira. Això implica anar fent una rotació de camps, ja que la base de la seva alimentació és l'herba, a més d’insectes que les aus puguin trobar en aquesta zona de bosc. Per complementar-ho, les gallines també mengen un pinso granulat que incorpora els nutrients que necessiten.
Maneig fàcil
Roca comenta que des de sempre li havia agradat la natura i estar en llocs oberts, "i la gallina és un animal amb un maneig bastant fàcil”. També subratlla que el fet de ser el seu propi cap un avantatge. La feina li dona una certa flexibilitat horària, "tot i que les gallines han de seguir unes rutines i, per tal, cal adaptar-se al seu cicle".
Qualitat del producte
El jove granger, de 28 anys, defensa que la seva prioritat passa per mantenir la qualitat del producte i, per tant, no es planteja que el seu negoci acabi convertint-se en una macrogranja. Tot plegat, tenint en compte que el seu objectiu és poder obtenir un sou d’aquesta activitat econòmica i assegurar que es cobreixen les despeses que aquesta genera.
Pel que fa als ous que comercialitza, el circuit de venda és molt curt, amb l’objectiu d’aconseguir que els ous sigui molt frescos. Això vol dir que aquests poden estar en mans dels seus clients en un període inferior a les 24 hores després de la seva posta.
Excés de burocràcia
Una de les dificultats que Roca posa damunt la taula és l’excés de burocràcia, ja que és una tasca que reconeix que li ha fet replantejar més d’un cop si valia la pena continuar endavant amb la iniciativa. En aquest sentit, l'emprenedor alturgellenc lamenta que hi ha tràmits que, un cop presentats a l’administració, es demoren massa en el temps, tenint en compte que sovint tenen a veure amb necessitats que requereixen una acció immediata.