Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Visita de l’Associació d’Amics de la Vall de Caboet a l’església de Sant Pere de Graudescales

Visita de l’Associació d’Amics de la Vall de Caboet a l’església de Sant Pere de Graudescales

Els membres de l'entitat han conegut els llocs on van passar els conflictes narrats als Greuges dels Homes de Sant Pere de Graudescales. Tant Navès com la Vall de Cabó compten en el seu llegat amb manuscrits del període arcaic de la llengua catalana
Membres de l'associació de Cabó amb Ramon Clotet, mostrant una imatge dels Greuges dels Homes de Sant Pere de Graudescales (Foto: Amics de la Vall de Caboet)
23/08/2019 11:55

El passat dissabte 17 d’agost una quinzena de membres de l’Associació d’Amics de la Vall de Caboet van visitar l’església de l’antic monestir de Sant Pere de Graudescales, al municipi de Navès. L'excursió per veure el patrimoni arquitectònic i paisatgístic del municipi solsonenc per part de l’entitat de Cabó s'emmarcava dins d'un dels seus objectius: la creació d’activitats i sinergies amb aquells indrets que posseeixen en el seu patrimoni els primers textos en català.

Tant Navès com la Vall de Cabó compten en el seu llegat amb documentació de caràcter jurídic del període arcaic de la llengua catalana, en concret manuscrits de greuges. Aquests textos juridicoadministratius s’insereixen plenament en la problemàtica del món feudal i el conflicte de competències ocasionat pel control sobre la propietat.

En el cas dels Greuges dels Homes de Sant Pere de Graudescales, escrits a mitjans del segle XII, les queixes que s’hi exposen provenen  d’una comunitat pagesa de la vall d’Ora que pateix les hostilitats provocades per un senyor feudal. Per contra, als greuges de Cabó, datats a les acaballes del segle XI, és un noble, Guitard Isarn, del llinatge dels Caboet, qui demanda als seus vassalls per l’incompliment d’uns pactes establerts.

En el terreny lingüístic també s’observen diferències. Els Greuges de Guitard Isarn, en què el català ja predomina sobre el llatí, són redactats en una llengua arcaica i d’expressió propera a l'oralitat. En canvi, els Zó són clams (escrits  íntegrament en català), ja mostren una redacció una mica més evolucionada sintàctica i expressivament. Aquest manuscrit es troba a l’Arxiu Capitular d’Urgell. Pel que fa al pergamí dels Greuges de Guitard Isarn, es conserva a la Biblioteca de Catalunya, però des del 2014 se'n pot veure un facsímil a l’església romànica de Sant Serni de Cabó.

Activitat de 'Refent Camins'

Amb el nom de 'Refent Camins' l'Associació d’Amics de la Vall de Caboet organitza des de fa uns anys i dins el període estiuenc una excursió per alguns dels  indrets del seu municipi. Enguany, però, els membres de l’entitat van considerar oportú atansar-se als emblemàtics paratges de la vall d’Ora per conèixer de ben a prop alguns dels escenaris on fa més de vuit segles van tenir lloc els conflictes que es narren al manuscrit dels Greuges dels Homes de Sant Pere de Graudescales, també coneguts com a Zó són clams.

En tot moment els visitants van estar acompanyats per l’exalcalde de Navès i president de l’Associació el Babau, Ramon Clotet Vilalta. Precisament Clotet, durant els seus anys de mandat en el municipi, va ser una de les persones més implicades en la restauració de l’església de Sant Pere de Graudescales.

Després de gaudir de l’estada a Graudescales, i de contemplar al llarg del recorregut els impressionants cingles de la serra de Busa, el grup va dinar en un restaurant de la zona i després va visitar una serradora i un molí fariner.

Noves activitats conjuntes amb Navès

Des de l’associació urgellenca han expressat l'interès en continuar creant esdeveniments de forma conjunta amb Navès, per tal de promocionar "una documentació clau, tant pel que fa al coneixement de la llengua catalana com de la història del feudalisme a Catalunya". De la mateixa manera, Ramon Clotet, qui fa un parell d’anys va visitar l’església romànica de sant Serni de Cabó, va manifestar que considera oportú que des del municipi de Navès es dugui a terme alguna acció amb la finalitat que el manuscrit dels Greuges de Sant Pere de Graudescales sigui "conegut i valorat".

Mostrar formulari de contacte