Visita del Síndic de Greuges de Catalunya a l'Hospital de la Seu
El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha visitat aquest dijous l'Hospital de la Seu d'Urgell. La trobada amb responsables del centre mèdic i del comitè d'empresa s'ha dut a terme al matí i ha estat informal. Posteriorment, Ribó s'ha traslladat a l'Hospital Transfronterer de Cerdanya.
L'Oficina del Síndic de Greuges de Catalunya va atendre durant el 2014 un total de 16 queixes i 24 consultes a l'Alt Urgell. Així s'especifica en la memòria d'actuacions de l'any passat, presentada recentment. Aquesta xifra suposa un increment del 25 per cent dels casos atesos el 2013, amb un descens de queixes (-11,1%) i un augment de consultes (71,4%).
La majoria de les actuacions tramitades a la comarca es refereixen a l'administració pública i tributs. En aquest cas, n'hi ha 16 (7 queixes i 9 consultes), representant un 40 per cent de l'acció del Síndic. La segona qüestió amb més queixes i consultes a l'Alt Urgell gira entorn de les polítiques socials, en què s'han formalitzat 11 peticions (4 queixes i 7 consultes), un 27,5 per cent de les actuacions totals. També destaca l'acció el síndic en qüestions de consum (12,5%), seguretat ciutadana i justícia (10%) i polítiques territorials (7,5%).
Per municipis, a la Seu d'Urgell és on més queixes (12) i consultes (17) es van tramitar, essent un total de 29. Tot i així, també se'n van registrar a Montferrer i Castellbò (1 queixa i 1 consulta), Oliana (2 queixes), el Pont de Bar (2 consultes), Fígols i Alinyà (2 consultes) Ribera d'Urgellet (1 queixa i 1 consulta) i Coll de Nargó (1 consulta).
Les 40 actuacions tramitades el 2014, tot i que són més que el 2013, quan se'n van registrar 32, estan lluny de les 60 presentades el 2013 i les 57 del 2011. L'any 2012 van tractar-se'n 43.
La funció del Síndic
El Síndic té la funció d'atendre les queixes de totes les persones que es troben desemparades davant l'actuació o la manca d'actuació de les administracions. Vetlla pel bon funcionament de l'Administració de la Generalitat i dels ens locals de Catalunya, com ara els ajuntaments, les diputacions o els consells comarcals. Per tant, actua com a supervisor i col·laborador de l'Administració catalana, amb l'objectiu d'ajudar a millorar-ne el funcionament
A més de treballar amb les administracions, el Síndic comença a actuar també en la supervisió de les empreses privades que presten serveis d'interès públic, com ara la llum, la telefonia, l'aigua, el gas, el servei postal, etc.
Elegit pel vot majoritari del Parlament de Catalunya, el Síndic és políticament independent. No depèn de cap govern i ha d'actuar "amb objectivitat, llibertat de criteri i independència".