Visita guiada a la capella de la Pietat de la catedral de Santa Maria d'Urgell
L'activitat, conduïda per Joan Bosch, es durà a terme aquest dissabte 22 d’octubre i permetrà descobrir la important restauració que s'hi ha dut a terme. Per participar-hi cal inscriure's prèviament
Catalonia Sacra oferirà dissabte vinent, 22 d'octubre, una visita guiada a la capella de la Pietat de la catedral de Santa Maria d'Urgell, que ha estat restaurada recentment. L'activitat, que serà conduïda pel doctor Joan Bosch, servirà per conèixer la important actuació museística que s'hi ha fet, fixant la mirada en el retaule de la Pietat, l’obra més destacada que es mostra en aquest espai. D'estil renaixentista, el retaule és atribuït a l'escultor de Jeroni Xanxo (1548-1550) i va ser pintat i daurat anys més tard per Antoni Peitiaví i Miquel Verdaguer.
El recorregut guiat començarà a dos quarts de dotze del migdia. Les persones interessades poden inscriure's a través d'Internet. El preu per participar-hi és de sis euros.
A la planta baixa del Museu Diocesà d'Urgell
La capella de la Pietat, situada a la planta baixa de l'actual Museu Diocesà d'Urgell, es va començar a construir l'any 1534 com a església pròpia dels beneficiats de la catedral i va ser consagrada el 1544. Es va fer tot adaptant l'espai de l'antic refetor dels canonges. Dissenyada amb una sola nau, té quatre capelles laterals, un cor elevat als peus i una tomba comuna per als beneficiats al subsol.
Retaule del segle XVI
El retaule de la Pietat és una de les obres més importants que es va construir a la Seu d'Urgell durant el segle XVI. Es manté actualment al mateix lloc on va ser creat. De l'obra en destaca l'exuberant profusió decorativa típica d'aquest estil. L'escultura exempta de la Verge de la Pietat amb el Crist mort a la falda centra la composició i la seva iconografia, que es distribueix en diferents plafons treballats en baix relleu, on es representen episodis de la infància i la passió de Jesús.
En la predel·la, els quatre evangelistes apareixen alternats amb els pares de l'Església i al centre hi ha l'anunciació. A la part superior del retaule, a l'àtic, es pot veure la representació de Déu Pare i als laterals dins de medallons Sant Ermengol i Sant Ot. Completa la decoració tota l'estructura arquitectònica i els motius decoratius propis del segle XVI. El retaule va ser restaurat l'any 2016 al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.
Activitats de Catalonia Sacra
Catalonia Sacra ofereix fins a finals de novembre una quarantena d'activitats (visites guiades, conferències o actes diversos) per donar a conèixer el patrimoni cultural d'arrel religiosa. En total es desenvoluparan 35 propostes en 22 comarques diferents de l'àmbit territorial dels deu bisbats amb seu a Catalunya. Les activitats proposades a l'agenda permeten descobrir conjunts monumentals o edificis auxiliars, així com serveis adjacents. També s'hi potencia la descoberta de béns mobles, com els vitralls, retaules i campanes.
Aquest any a la programació s'hi sumen quatre sessions de formació. Són jornades matinals de divendres o dissabte, més extenses que una visita guiada, formades per dues sessions, i pensades per aquelles persones que volen aprofundir en determinades temàtiques relacionades amb el patrimoni cultural. La programació completa es pot consultar a la pàgina de Catalonia Sacra, on també s'hi poden formalitzar les inscripcions.
Catalonia Sacra és una iniciativa conjunta dels 10 bisbats amb seu a Catalunya, que té la voluntat de promocionar i difondre la riquesa i diversitat del patrimoni de l'Església.