Vuit nadons nascuts a l'Hospital de la Seu en ple confinament
Els nounats són atesos a domicili després que les mares rebin l'alta precoç. Pediatria dels Pirineus fa la vacunació dels infants menors de quinze mesos en un espai extern al centre mèdic urgellenc
Vuit nounats de dones que han donat a llum el darrer mes a la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell han rebut a domicili els controls de seguiment que es fan els dies següents al part. Això ha estat possible en els casos d'alta precoç, unes dotze hores després dels naixements, que ja es venia duent a terme amb anterioritat.
Amb la declaració de l'estat d'alarma arran de la crisi sanitària del coronavirus, però, s'ha intentat evitar al màxim les visites al centre sanitari i la vacunació als infants de fins als quinze mesos es duu a terme a les instal·lacions d'una clínica dental de la capital alturgellenca, a la qual s'hi desplaça personal de Pediatria dels Pirineus que habitualment visita a l'hospital o al Centre d'Atenció Primària (CAP).
La directora de la cooperativa Pediatria dels Pirineus, Glòria Ruiz, destaca a l'ACN que l'objectiu d'aquestes mesures és "minimitzar l'exposició de les famílies i els nens a la infecció". Així, els naixements tenen lloc en una sala d'operacions situada en una zona aïllada de l'hospital. El niu s'ha traslladat a l'àrea de consultes externes, que actualment està tancada. Amb l'objectiu de protegir el personal sanitari d'un possible contagi de COVID-19, els pares no poden presenciar físicament el moment del part, tot i que s'intenta que el puguin veure a través del mòbil.
Ruiz explica que les pacients i el seu entorn han entès la situació i tenen "assumit" que no es poden fer visites. Tot i això, des del col·lectiu Endavant Alt Urgell han lamentat aquesta mesura perquè consideren que, tot i que s'adopti per protecció, "pot comportar greus conseqüències emocionals" i que tant les recomanacions de la OMS com els protocols oficials d'acompanyament al part insten a permetre-les. Per mirar de fer front a aquesta demanda, la directora de Pediatria dels Pirineus mantindrà una reunió on s'analitzarà si és poden adoptar canvis per fer-ho possible.
De la seva banda, la Meritxell, una de les mares que ha rebut l'atenció domiciliària després del part de la seva filla Ares, valora positivament aquest servei, ja que evita "el fet d'haver de sortir i tornar-se a exposar" al virus. En aquest sentit, diu que "tot i la incertesa del moment" i el "respecte" amb què ha viscut la situació, ara està molt satisfeta perquè ha vist que l'equip mèdic està "ben preparat" i "garanteix la seguretat de les gestants".
Vacunacions i visites externes
Pel que fa a les revisions dels nadons, s'han prioritzat les de menors d'un any, així com la primovacunació dels de menys de quinze mesos. En aquestes quatre setmanes de confinament s'han dut a terme entre tres i quatre visites diàries, totes elles a les instal·lacions de la clínica dental de la doctora Ana Martin, que havia format part de l'equip de Pediatria dels Pirineus i que ara està acompanyada d'una infermera d'aquesta cooperativa. Mentre, la resta de casos que no són urgents es valoren per via telefònica o a través del consultori virtual.