Xavier Antich llegirà el pregó de la Festa Major de la Seu d'Urgell
El filòsof urgellenc és professor de la Universitat de Girona, president de la Fundació Antoni Tàpies i col•laborador del diari Ara, ElNacional.cat, TVC i Catalunya Ràdio. L'acte serà el 26 d'agost al vespre
El filòsof Xavier Antich i Valero llegirà enguany el pregó de la Festa Major de la Seu d’Urgell. La lectura tindrà lloc dissabte 26 d’agost, a les 9 del vespre des del balcó de l’Ajuntament urgellenc, a la plaça dels Oms.
Tot i que ha desenvolupat la seva carrera principalment a Barcelona i Girona, Xavier Antich ha mantingut i segueix mantenint una estreta relació amb la Seu d’Urgell, on va néixer l’any 1962. Antich, reconegut amb el Premi Extraordinari de Llicenciatura l’any 1985 a la Universitat de Barcelona, va exercir durant més d’una dècada com a professor de filosofia en centres de batxillerat. Des de 1995 és professor d’Estètica i Teoria de l’Art a la Universitat de Girona, on ha dirigit durant més d’una dècada el Màster en Comunicació i Crítica d’art. Des de 2012, és també el president de la Fundació Antoni Tàpies i professor dels Tallers d’Humanitats d’ESADE.
A més a més, el docent urgellenc ha estat professor convidat a la Stanford University (Palo Alto, Califòrnia) i a la Universidade Católica Portuguesa (Lisboa). També ha estat director acadèmic del Programa d’Estudis Independents del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).
Entre els seus llibres destaca el més recent, La voluntat de comprendre. Filosofia en minúscula (2016). Dels anteriors cal esmentar La ciutat del dissens (2013), La doctrina del ser en Aristóteles (1999), El rostre de l’altre. Passeig filosòfic per l’obra d’Emmanuel Lévinas (1993) i Introducción a la Metafísica de Aristóteles (1990).
Xavier Antich ha publicat més d’un centenar d’articles en publicacions especialitzades de filosofia, estètica i art contemporanis, i ha traduït al català llibres dels filòsofs Merleau-Ponty, Emmanuel Lévinas, Chantal Mouffe i Franco Rella. A banda del Premi Extraordinari de Llicenciatura, ha guanyat diversos guardons com ara el Joan Fuster d’Assaig (1992), el Premi Internacional Espais de Crítica d’Art (1997) i el GAC de Crítica d’art (2012).
Antich va ser membre del primer Consell Nacional de la Cultura i de les Arts de Catalunya (CoNCA), elegit pel Parlament de Catalunya. Ha escrit regularment a diversos diaris (El País, Avui i, durant 17 anys, La Vanguardia) i actualment ho fa setmanalment al diari ARA i a ElNacional.cat. Ha col·laborat en els programes de Televisió de Catalunya (TVC) ‘L'hora del lector’ i ‘Amb filosofia’; i en ràdio, a 'Àgora', 'El cafè de la República” i 'L’oracle', de Catalunya Ràdio. Actualment, amb David Fernàndez, participa en 'El racó de pensar', secció setmanal del magazine ‘El matí de Catalunya Ràdio’ amb Mònica Terribas.