Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Xavier Antich, nou president del Patronat de la Fundació Tàpies

Xavier Antich, nou president del Patronat de la Fundació Tàpies

Substitueix Miquel Tàpies Barba i esdevé la primera persona que presideix l'ens sense ser membre de la família de l'artista El filòsof urgellenc és autor de diversos assaigs sobre l'obra del pintor i escultor català
Xavier Antich - Inauguració Universitat d'Estiu UdL
01/12/2011 18:58

El Patronat de la Fundació Antoni Tàpies, reunit en Junta Ordinària, ha acordat per unanimitat el nomenament de Xavier Antich com a nou president del Patronat en substitució de Miquel Tàpies Barba. Els membres de la família d'Antoni Tàpies, com a patrons fundadors, han proposat un canvi a la presidència per donar un nou impuls a la institució. El canvi comporta que per primer cop la presidència no l'ocuparà un membre de la família Tàpies.

Xavier Antich (La Seu d'Urgell, 1962) és doctor en Filosofia, professor titular d'Estètica de la Universitat de Girona (UdG) i director del Màster en Comunicació i Crítica d'Art a la mateixa universitat. Ha estat Visiting Chair a la Universitat de Stanford i a Palo Alto (Califòrnia, EUA), a més de professor convidat a diverses universitats catalanes i espanyoles. També ha tingut responsabilitats diverses en el Programa d'Estudis Independents del MACBA.

L'urgellenc ha publicat diversos llibres i més d'un centenar d'articles en revistes especialitzades sobre filosofia, estètica, art i música, especialment de temes contemporanis. Premi Extraordinari de Llicenciatura, va guanyar el premi Joan Fuster d'Assaig amb el llibre El rostre de l'altre. Passeig filosòfic per l'obra d'Emmanuel Lévinas. També ha aconseguit el Premi Internacional Espais de Crítica d'Art, de la Fundació Espais d'Art Contemporani, i el Premi GAC de Crítica d'Art, atorgat per les Galeries d'Art de Catalunya. És autor de diversos assaigs sobre l'obra d'Antoni Tàpies, del qual, a més, ha estat editor d'una antologia dels textos (En blanc i negre. Assaigs 1955-2003 i En blanco y negro. Ensayos 1955-2003; publicats per Galaxia Gutenberg / Círculo de Lectores).

Antich col.labora regularment en el diari La Vanguardia i a 'El cafè de la República' (Catalunya Ràdio). També havia col.laborat als diaris Avui i El País i als programes 'Àgora' (Catalunya Cultura) i 'L'hora del lector' (Televisió de Catalunya).

Nova etapa a la Fundació Tàpies

Amb la decisió, el Patronat de la Fundació Tàpies vol abordar un nou cicle durant el qual haurà de fer front a diversos reptes. En primer lloc, es proposa reforçar la vocació pública de la Fundació Antoni Tàpies. En segon lloc, s'apostarà pel coneixement i per l'educació, eixos centrals de la cultura contemporània. Per últim, es preservarà i refermarà la projecció internacional de la Fundació Antoni Tàpies, "per tal de continuar sent el centre de referència de l'obra d'Antoni Tàpies i una institució compromesa en la difusió de l'art i el pensament contemporanis".

Mostrar formulari de contacte