Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Xavier Antich rellevarà Jordi Cuixart com a president d'Òmnium

Xavier Antich rellevarà Jordi Cuixart com a president d'Òmnium

El dirigent de l'entitat des de 2015 anuncia la seva renúncia al càrrec per facilitar l'inici d'una nova etapa. El filòsof urgellenc, professor de la UdG, ha estat fins ara vocal tercer a la junta de l'organització

Xavier Antich, en un acte de la Plataforma 3 d'Octubre a Barcelona, aquesta tardor passada (Foto: ACN / arxiu)
Xavier Antich, en un acte de la Plataforma 3 d'Octubre a Barcelona, aquesta tardor passada (Foto: ACN / arxiu)
14/01/2022 11:45

El filòsof i professor urgellenc Xavier Antich serà el nou president nacional d'Òmnium Cultural, en substitució de Jordi Cuixart. Aquest divendres al matí, el fins ara màxim dirigent de l'entitat ha anunciat que renuncia al càrrec i, paral·lelament, ha comunicat que la voluntat de l'actual junta és que Antich n'assumeixi la presidència "si així ho volen els socis".

En una entrevista a RAC 1, Jordi Cuixart ha assegurat que amb l'actual vicepresident, Marcel Mauri, ja havien decidit que quan fessin el relleu ho farien "plegats", i per tant ha descartat que Mauri el substitueixi. Sobre aquest canvi, ha dit que "Òmnium és una entitat que no improvisa" i que "fa anys que diem que calen nous lideratges, ningú no és imprescindible i tothom és important". En aquest sentit, l'encara president creu que "les ulleres del 2017 s'han de reajustar al 2022" i que "un bon servei" que poden fer entitats com Òmnium és "endreçar les organitzacions, cadascú a casa seva". I hi ha afegit que vol seguir vinculat a "l'activisme" però sense entrar mai en política.

Justament pel que fa a l'actual situació política de Catalunya, i a les crítiques que ha rebut Òmnium els darrers mesos des de l'independentisme mateix, Jordi Cuixart creu que "som en una situació on hi ha una incapacitat manifesta de traçar una estratègia compartida que abraci tota la transversalitat i ambició del moviment sobiranista", i que "el problema greu que tenim és que la repressió existeix i persisteix i busca dividir els que lluiten". Alhora, entén com a "legítim que hi hagi enfrontaments polítics", però no entén "no haver estat capaços de donar una resposta a la repressió a l'alçada de les circumstàncies". Finalment, Cuixart opina que ara cal lluitar "per un referèndum d’autodeterminació", perquè creu que "és el que vol la societat catalana" i perquè "el conflicte polític no està resolt i la repressió va a més" com "la punta de l’iceberg d’un estat corrupte fins al moll de l’os, disposat a tot perquè Catalunya no pugui decidir el seu futur".

Continuïtat de la línia actual

Poc després que Jordi Cuixart hagi fet pública aquesta previsió, Xavier Antich ha comunicat que accepta "la proposta de presidir Òmnium si així ho volen els socis, per responsabilitat i compromís amb el país i amb la possibilitat de transformar-lo i millorar-lo". Des de les xarxes socials, el professor urgellenc ha dit que "és difícil dir que no davant una entitat tan extraordinària, potent i que no deixa de créixer, amb prop de 200.000 socis". Alhora, ha manifestat que "no hi ha paraules per agrair la immensa, extraordinària, titànica feina que han fet Jordi Cuixart i Marcel Mauri al servei al país", perquè creu que han convertit Òmnium "en l'entitat potentíssima, generosa i útil que és avui". Segons Antich, Cuixart i Mauri són "referents i brúixola, lideratge moral i exemple d'exigència i responsabilitat".

Pel que fa a la línia que seguirà Òmnium si accedeix a la presidència, Antich ha assegurat a l'ACN que "no tindrà grans diferències amb l'actual", i que en el vessant més polític vol l'entitat "amb el gran consens de la societat catalana". El professor urgellenc creu que no els pertoca determinar "la via política que cal emprendre per donar resposta a la demanda d ela societat catalana" i diu que estaran "sempre amb la proposta que tingui els grans consensos". En ser preguntat si el procés independentista és mort a hores d'ara, per la inacció dels representants polítics i les entitats, Antich ho ha negat i lamenta que "el procés i del 'processisme' sembla que s'ha convertit en una cosa pejorativa, quan qualsevol que tingui perspectiva de la història sap que tot no canvia d'un dia per a un altre, sinó que les grans transformacions son un procés". I conclou que ara s'està "en una altra fase d'aquest procés, on hem d'analitzar per saber on som i intentar donar respostes als problemes que tenim ara", els quals creu que "són diferents".

Xavier Antich i Valero, nascut a la Seu d'Urgell l'any 1962, és doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona, on l'any 1995 va guanyar el Premi Extraordinari de Llicenciatura. És professor d'Història de les Idees Estètiques i de Teoria de l'Art, a la Universitat de Girona, i president del Patronat de la Fundació Tàpies. Ha estat professor convidat a la Universitat de Stanford (Califòrnia, EUA) i a la Universitat Catòlica de Lisboa. Ha escrit diversos llibres sobre filosofia i ha col·laborat en mitjans com Avui, Ara, La Vanguardia, El País, Catalunya Ràdio i Televisió de Catalunya. L'any 2012 va guanyar el Premi Joan Fuster d'assaig per El rostre de l'altre. L'any 2017 va ser l'encarregat de llegir el pregó de la Festa Major de la Seu. L'any passat va ser ratificat com a membre de la junta d'Òmnium, en les eleccions en què Jordi Cuixart va ser reelegit com a president. Fins ara Antich n'ha estat el vocat tercer.

Mostrar formulari de contacte