Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Xavier Espot defensa l'Acord d'Associació d'Andorra amb la UE a la cloenda de la Trobada Empresarial al Pirineu

Xavier Espot defensa l'Acord d'Associació d'Andorra amb la UE a la cloenda de la Trobada Empresarial al Pirineu

El cap de Govern creu que l'entrada del Principat al mercat europeu permetrà consolidar una diversificació de l’economia basada en la innovació. La part final de la cimera, que ha arribat als 800 participants, ha inclòs les conferències de Chema Alonso i Xavier Sala i Martín

14/06/2024 21:30

El cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, ha defensat la diversificació de l'economia andorrana com un factor clau per "propiciar" l'Acord d'Associació amb la Unió Europea. Espot ha pronunciat el discurs de cloenda de la 35a Trobada Empresarial al Pirineu, aquest divendres a la tarda al Palau d'Esports de la Seu d’Urgell.

El dirigent andorrà ha exposat novament el seu suport a l'aprovació d'aquest pacte amb la UE perquè creu que "ha de significar un punt d’inflexió per facilitar la internacionalització de les empreses, perquè ens permetrà l’equivalència tècnica, les homologacions i l’acceptació dels productes andorrans com a part del mercat únic de la Unió Europea". Per Xavier Esport, l’entrada al mercat únic europeu possibilitaria "que Andorra assumeixi el lideratge en el seu entorn pirinenc", compartit amb França i Espanya, "per explorar sinergies per desenvolupar noves activitats econòmiques, fomentar la mobilitat laboral transfronterera i frenar la regressió demogràfica" a la regió pirinenca, combinant tot plegat "amb un clar compromís amb la sostenibilitat".

En aquest sentit, el cap de Govern s'ha mostrat molt d'acord amb la intervenció a la Trobada, aquest dijous, de l’ex primer ministre italià Enrico Letta, que defensa seguir aprofundint en la millora i promoció de les normes europees i reforçar el paper del "mercat únic" com "una plataforma sòlida que dona suport a la innovació i a la salvaguarda dels interessos".

Davant del teixit empresarial català i andorrà, Espot ha defensat la necessitat d’"accelerar" la diversificació de l’economia andorrana, després d’una "etapa de millora econòmica basada en sectors com el turisme i la construcció" i que obre un debat sobre el "creixement sostenible de la població i dels recursos del país, com l’habitatge o les infraestructures". En aquest punt, el cap de Govern confia en les oportunitats que poden generar els sectors innovadors que han de permetre diversificar l’economia andorrana, tot i ser conscient de les limitacions del país per atraure grans activitats industrials.

Espot ha exposat també que les prioritats del Govern passen per les noves tecnologies aplicades a diferents sectors com la salut, els esports i el sector financer. I ha destacat, en especial, el paper clau de l’educació, perquè des d’Andorra es generi a mitjà termini coneixement, innovació i desenvolupament de talent.

Finalment, el cap de l'executiu andorrà ha posat com a exemple l’esport, que Andorra va establir com un dels sectors estratègics la legislatura passada esdevenint un dels pocs països a declarar-lo d’interès nacional, i que avui representa el 7% del producte interior brut del Principat, a banda del valor afegit que dóna a la difusió internacional de la marca de país.

Sala i Martín veu l'excés de burocràcia com el principal problema de la UE

Abans de la cloenda, a la Trobada hi ha hagut una altra de les intervencions destacades d'enguany: la de l'economista Xavier Sala i Martín. El professor de la Universitat Columbia de Nova York també s'ha referit a la previsió d'un acord d'associació entre Andorra i la UE, que ara ha de ratificar la ciutadania andorrana en referèndum. Sala i Martín s'ha mostrat més escèptic i ha dit que el Principat "ha d'anar amb compte" perquè, des del seu punt de vista, "Europa s'està passant amb la regulació" i això és el que ha generat les protestes de la pagesia i d'altres sectors econòmics, perquè "la queixa número 1 sempre és que ja n'hi ha prou de paperets, de burocràcia i de permisos", els quals "estan ofegant" el teixit productiu dels estats membres. Per això, en referència a Andorra, no veu del tot atractiu entrar "a un mercat més gran a canvi d'una hiperregulació".

El tema central de la xerrada de Xavier Sala i Martín, però, ha estat un dels grans debats mundials actuals: la intel·ligència artificial. En aquest punt, el professor català també ha lamentat que Europa no n'aprofita el potencial perquè, segons assegura, els principals experts en IA són europeus però se'n van als Estats Units, perquè hi troben un entorn més favorable per desenvolupar-se.

Ciberseguretat

La tecnologia també ha centrat prèviament la conferència de Chema Alonso, expert en ciberseguretat de Telefónica. A més de la IA i dels principals perills que afronten les empreses i administracions a nivell informàtic, Alonso també ha parlat de tot allò que cal conèixer sobre el "machine learning" o sobre l'eina ChatGTP i com poden aprofitar-ho. Alhora, ha constatat d'altres reptes que cal tenir en compte com per exemple que actualment "amb els filtres i els avatars, els nois més joves ja estan acostumats a tractar amb éssers humans sintètics".

Al final d'aquesta última jornada, la Trobada Empresarial al Pirineu ha informat que aquesta edició d'enguany ha tornat a superar les anteriors i ha arribat a un nou rècord, amb més de 800 participants entre les dues jornades.

 

  • Xavier Espot, a la cloenda de la 35a Trobada Empresarial al Pirineu, a la Seu d'Urgell (Foto: Govern d'Andorra)
    Xavier Espot, a la cloenda de la 35a Trobada Empresarial al Pirineu, a la Seu d'Urgell (Foto: Govern d'Andorra)
  • Cloenda de la 35a Trobada Empresarial al Pirineu (Foto: Govern d'Andorra)
    Cloenda de la 35a Trobada Empresarial al Pirineu (Foto: Govern d'Andorra)

Mostrar formulari de contacte